Receptötletek

Egy jóízű mosoly… 🙂

 

Kölestúrós-meggyszószos rétes

Hozzávalók:

2 db Tante Fanny teljes őrlésű réteslap
2 dl köles
6 dl Alpro vaníliás tej
1 citrom héja
vaníliapor
10 dkg xilit (nyírfacukor)
5 dkg mazsola
2 ek. natúr Alpro szójajoghurt

1/2 kg érett meggy
kb. 5 dkg nyírfacukor
2tk.kardamom

Elkészítés:
A kölest egy szűrő segítségével megmossuk, és háromszoros mennyiségű növényi tejben puhára főzzük. Mikor elkészült, még 10 percet rajtahagyjuk a fedőt,hogy  magába szívja a gőzt, és igazán finom puha legyen. Ezután belekeverjük a nyírfacukrot, a citromhéjat, a vaníliaport, mazsolát. Finom, túrós ízű tölteléket kapunk. Én még a mazsola beletétele előtt kicsit turmixolok is rajta, hogy krémesebb legyen. A krémességet szolgálja a szójajoghurt is. A rétest a szokásos módon töltjük meg ezzel a töltelékkel. Lekenjünk olajjal, és a sütőt előmelegítjük, miközben gyorsan elkészítjük a meggyszószt: a meggyeket kimagvaljuk,  és egy edénybe téve a nyírfacukorral együtt összefőzzük. A legvégén összeturmixoljuk, így finom, hígabb szószt kapunk. Ebből sok mindent készíthetünk, pl. növényi tejszínt belefőzve krémlevest, melyet mandulaszeletekkel tálaljunk. 🙂 Ezzel locsoljuk meg a réteseket, majd 200 fokon kb. 15 perc alatt süssük készre a süteményt.

 

Hidegen készíthető vegán málnakrémleves

Ismét egy rózsaszín étel, arra az esetre, ha visszatér a nagy meleg.

Hozzávalók:

50 dkg málna
4 ek. nyírfacukor
2 dl növényi tejszín
1 csomag málnás pudingpor (hidegen készíthető), hanem kapunk, lehet vaníliás puding
4+2 dl kukoricatej (vagy Alpro vaníliás tej)

Elkészítés:
A pudingot 4 dl növényi tejjel kikeverjük. Egy másik tálban a tejszínben a nyírfacukrot kikeverjük. A málnát is felöntjük annyi tejjel, amennyi ellepi (kb. 2 dl) és összeturmixoljuk. Amikor készen van ez a három külön kikevert alkotóelem, összeöntjük, összekeverjük és hűtőben összeérleljük.

 

Almás-leveles szirmok

Ma reggel egy kis nagyon gyors, finom és egészséges édességet készítettem, 5 perc volt az előkészítés és 20 perc a sütés.

Hozzávalók – 10 db-hoz:

2 nagyobb alma
1 csomag Tante Fanny leveles tészta

4 ek. 100% extra szűz olívaolaj
4 ek. darált dió
2 ek. Xilit (nyírfacukor)
2 tk. kardamom (kihagyható)

5-10 szem eper/meggy/cseresznye

Elkészítés:
Az almákat megmossuk és felkarikázzuk, úgy, hogy karikázást követően minden kör közepéről óvatosan kivágjuk a csumát. A leveles tésztát kicsomagoljuk, és kb. 1,5 cm-es csíkokra vágjuk. Az almakarikákba belebújtatunk 2-2 leveles tészta csíkot, majd egy tálba töltjük az olajat, hozzáadjuk a diót és a nyírfacukrot, kardamommal ízesítjük, és ezzel a masszával lekenjük. 180 fokon 20 perc alatt kisütjük.

TIPP: készítsünk hozzá Alpro natúr szójajoghurtból  mártogatóst: a joghurtba keverjünk egy kevés citromhéjat, vaníliát és felaprított citromfű levelet.
Cukkinis, padlizsános “pizza-melegszendvics”

Ma délben cukkinis-padlizsános -fokhagymás paradicsomszósszal elkészített tésztát ettünk. Kevesebb tésztát főztem, így kimaradt egy adag szósz. Vacsorára nem sült ki a kenyér, így nem tudtuk, mit együnk. Főzzek ki egy újabb adag tésztát? Nem, 15 perc és készen is lesz a pizza-melegszendvics, inkább emellett döntöttünk. Azért melegszendvics, mert így csíkokra vágva olyan, mintha melegszendvicset ettünk volna + a paradicsomos szósz ízesítése nem  a klasszikus “pizzaízesítőkkel” (pl. bazsalikom) készült. Nagyon finom volt. Na, persze, ha a tésztát mi készítjük, akkor kicsit hosszabb idő, de egészségesebb is, de most volt itthon Tante Fanny pizzatészta.  Ennek a tésztának a különlegessége, hogy nem tartalmaz ízfokozót, színezéket, keményített zsiradékot, olívaolajjal készült. Persze, nem esszük mindennap, hiszen finomlisztből készült, de jól megszórtam búzakorpával, ill. sok-sok rostot tartalmazó salátával ettük, így jólesett.

Hozzávalók:

2 dl paradicsomkonzerv
1 dl növényi főzőtejszín
2 közepes cukkini
1 közepes padlizsán
1 nagy fej fokhagyma
1 fej vöröshagyma
2 ek. 100% extra szűz olívaolaj
3 tk. borsikafű
3-4 tk. só
2 tk. xilit (nyírfacukor)
(1 ek. liszt/keményítő)

20 dkg növényi sajt
snidling (elhagyható)
paprikakarikák (elhagyható)
szezámmag  (elhagyható)

1 Tante Fanny pizzatészta.

Elkészítés:

A hagymát 2 ek. olaj+ víz keverékén megpároljuk. Hozzáadjuk az apró kockákra vágott cukkinit, padlizsánt, megszórjuk a fűszerekkel, és összepároljuk a zöldségeket is. Amikor “roppanósan puhák”, hozzáadjuk a paradicsomkonzervet, a főzőtejszínt, az összetört fokhagymát és még ízlés szerint ízesítjük-pl. nyírfacukorral. Ez a szósz a tésztára remek. Ahhoz, hogy a pizzához is jó legyen, keverjünk bele 1 ek. lisztet (vagy kukoricakeményítőt), hogy kissé besűrítsük. A pizzatésztát vágjuk csíkokra. Reszeljük le a növényi sajtot, vágjuk fel a paprikát. A tészta-csíkokat tegyük olajozott, lisztezett tepsibe, majd kenjük rá a szószt, szórjuk a paprikakarikákkal, növényi sajttal, szezámmaggal. Előmelegített sütőben 200 fokon süssük készre. A legvégén adjuk hozzá a felaprított snidlinget.

 

Csupaszilvás vegán linzer-tallér

Ismét lila, maradékokat felhasználó, könnyű nyári sütemény, kb. 15 perc az előkészítés, 15 perc a sütés.

Hozzávalók:

50 dkg liszt (fele tk. liszt, fele finomliszt)
1 dl 100% extra szűz olívaolaj
10 dkg xilit (nyírfacukor)
1 dl víz
1/2 csomag foszfátmentes sütőpor

4 dl natúr Alpro szójajoghurt
5 ek. sűrű, cukor nélküli szilvalekvár

2 marék dió

Elkészítés:
A tészta hozzávalóit kb. 5 perc alatt kimérjük és összedolgozzuk. Majd olajjal kikent formákba tesszük és 15 perc alatt 160 fokon kisütjük. Eközben egy tálban kikeverjük a szójajoghurtot a szilvalekvárral, ill. felvágjuk a mélyhűtő aljén lapuló szilvákat és a diót is felaprítjuk. Természetesen lehet más lekvár és gyümölcs is, a friss a legjobb, csak mi most nagy erőkkel ürítjük a mélyhűtőládánkat, hogy az idei finomságok beférjenek. Amikor kivettük a tésztát, és kihűlt, akkor rakjuk rá a a lekváros szójajoghurtot, majd a gyümölcsöket és a diót.

 

Meggyes-szójajoghurtos köles

Nem is annyira recept, inkább tipp az alábbi finomság.

Hozzávalók:

2 dl átmosott köles
6 – 7 dl Alpro vaníliás szójatej
1 csipet só
10 dkg xilit (nyírfacukor)
3 tk. kardamom
1/2 citrom héja
2 ek. őrölt szezámmag

4 dl Alpro natúr szójajoghurt
1/2 kg meggy vagy cseresznye
1 ek. vaníliaesszencia (opcionális)

Elkészítés:
A kölest szűrőbe tesszük és átmossuk, eközben felforraljuk a szójatejet. Ebbe beletesszük a kölest, és fedő alatt puhára főzzük, a végén ízesítjük nyírfacukorral, kardamommal, citromhéjjal, és hozzáadjuk a megdarált szezámmagot, amely sok-sok kálciumot tartalmaz, ezért csempésztem bele. Amíg fő, kimagozzuk a meggyeket, előkészítjük a szójajoghurtot,majd mindent rétegesen megrakunk: köles, joghurt, gyümölcsök, és ismét köles, joghurt, gyümölcs. A legvégén meglocsoljuk a vaníliaesszenciával.

 

Mini bundás banán

Tegnap a közeli zöldségesnél 200 Ft-ért kaptam banánt, gyorsan vettem is, kb. 2 kilót. Viszont sajnos kicsit éretlen, nem igazán zamatos. Így arra gondoltam, hogy rétestésztába bújtatom, és máris készen lesz az egészséges, gyors reggelink. Stahl Judit nutellával ajánlja (csak nekünk most nem volt itthon házi nutellánk), ennek híján karoböntettel locsoltuk, és durvára vágott dióval szórtuk meg.  Hm…nem volt rossz. 🙂 Sőt!
Hozzávalók – 16 db-hoz:

2 db banán
2 db 3 rétegű Tante Fanny teljes őrlésű réteslap
2 ek. 100% extra szűz olívaolaj  /napraforgó olaj/kókuszolaj

4 ek. víz vagy valamilyen Alpro növényi tej
4 ek. karobpor
2 ek. xilit (nyírfacukor)
durvára vágott dió

Elkészítés:

Nagyon egyszerű és gyors az elkészítése: a banánokat vágjuk először széltében félbe, majd hosszában is kétszer félbe. Így a két banánból 16 csíkot kapunk. Terítsük ki az első réteslapot, kenjük meg olajjal, majd helyezzük rá a másodikat, ismét kenjük meg olajjal, majd a harmadik lapot is rakjuk az előzőekre. Vágjuk 8 egyenlő téglalap alakúra a rétest. Minden kocka hozzánk közelebb eső felére tegyünk 1-1 rúd banánt, majd a először a  tészta merőleges végét hajtsuk fel, a banán két végéig, majd tekerjük fel a banánt. Sütőpapíros tepsibe tegyük (a tészta hajtása alul legyen), kenjük meg olajjal és 200 fokos előmelegített sütőben 10-12 perc alatt készre sütjük. Xilitből készült porcukorral, ill. karoböntettel, és dióval tálaljuk. ha nutellával gazdagítjuk, akkor 1-1 ek.  nutellát tegyünk a banánok alá.

 

Vegán, szójajoghurtos meggyes pite

Egyszerű, gyors, finom, aktuális sütemény. Nem csak vegánoknak kitűnő, hanem annak a háziasszonynak is segítségére lehet ez a recept, akinek épp elfogyott a tojás, ráma, tej, tejföl otthonról. 🙂

Hozzávalók:

(1 bögre =2dl)

2 bögre Alpro szójajoghurt
3 bögre liszt (pl. fele finomliszt, fele tk. tönkölyliszt)
1 bögre xilit (nyírfacukor)
1 bögre napraforgó olaj
1/2 citrom leve
3 ek. lenmagpehely
1 csomag foszfátmentes sütőpor

kb. 50 dkg meggy

Elkészítés:
A tészta száraz hozzátartozóit összekeverjük, majd hozzáadjuk a joghurtot, olajat, citromlevet. Olajozott, lisztezett tepsibe öntjük, és megszórjuk magozott meggyel. 160 fokon kb. 30 perc alatt készre sütjük. Kihűlés után vágjuk fel, és nyírfacukrot kávédarálón megőrölve szórjuk meg ezzel a “por-nyírfacukorral”, így tálaljuk.

TIPP: variálhatjuk más gyümölcsökkel is.
Készíthetjük a gyümölcshöz illő ízesített Alpro szójajoghurtokkal is.

 

“Maci a málnásban” sütemény

Ez egy sima kevert süteményrecept, mogyoróvajjal és karobbal kiegészítve. “Esztétikai pikánsságát” az adja, hogy a sógórnőmtől kapott maci sütőformában sütöttem ki, hogy igazán autentikus legyen ahhoz a sok-sok málnához, amivel együtt ettük. 🙂 (Lehet, hogy tudat alatt készülünk az idei erdélyi kiruccanásunkra a “nem félünk a medvéktől” szlogennel?:-)

Hozzávalók:

1 csésze finomliszt
1 csésze teljes őrlésű liszt
1 csésze nyírfacukor
2/3 csésze karobpor
2/3 csésze napraforgó olaj
2 ek.mogyoróvaj
2 tk. foszfátmentes sütőpor
2,5 csésze víz

személyenként:
1 doboz Alpro erdei gyümölcsös joghurt
15-20 szem málna

Elkészítés:
A száraz hozzávalókat összekeverjük, majd a nedves alapanyagokat is hozzáadjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe (vagy olajozott-lisztezett formákba) tesszük és 160 fokon 20 perc alatt kisütjük. Készíthetjük úgy is, hogy tepsiben kisütjük és utána formákat vágunk ki belőle. Tálalás előtt nyakon öntjük a finom ízesített szójajoghurttal és megszórjuk gyümölcsökkel.

 

Mézeskalács

Hány személyre: 12 fő
A recept neve: Receptműves – mézeskalács
A recept elkészítési ideje: 45 perc
Mennyire könnyű étel: nehéz
Mennyire körülményes a recept elkészítése: átlagos

Receptműves – mézeskalács édes sütemény elkészítése
1. a tojásokat a Xilovit “porcukorral” keverjük össze, majd adjuk hozzá a mézet, az olvadt vajat és keverjük simára
2. a fűszereket szórjuk a lisztre, arra a szódabikarbónát és adjuk hozzá a nedves keveréket, majd alaposan keverjük össze (ekkor ragacsos, nyúlós, nagyon lágy a tészta, ez így jó!), majd tegyük be a tésztát a hűtőbe 1 órára pihenni
3. ha letelt a pihentetés ideje, gyúrjuk át a tésztát, majd enyhén lisztes alapon nyújtsuk 3-5 mm vékonyra
4. gyújtsuk be a sütőt 180 fokra (gázsütőnél 4-es fokozat), vajazzuk ki a tepsit és vegyük ki a sütőrácsot
5. tetszőleges formájú sütemény kiszúróval formázzuk a mintákat és helyezzük a tepsire, egymástól 1 cm távolságra
6. a 4. pontban írt hőfokon süssük 10-12 percig és a tepsin hagyjuk kihűlni, ha teljesen kihűlt, lehet dekorálni

Praktikák:
– lehet még változtatni a fűszereket ízlés szerint
– ha nem egyszerre formázzuk meg a teljes tészta mennyiséget, akkor felhasználásig tartsuk hűtőben
– ha a tésztából félgömböket formázunk, akkor készíthetünk (akár aszalt gyümölcsökkel töltött, vagy csokoládéba mártott) mézes puszedlit is, ekkor a sütési idő kicsit hosszabb 13-15 perc

Receptműves – mézeskalács édes sütemény hozzávalók
12 cm magas kiszúróval 35 db, 7 cm magas kiszúróval 70 db

25 dkg teljes kiőrlésű tönköly liszt
1 db tojás
5 dkg Xilovit por
10 dkg méz
2 dkg olvadt vaj
1,5 csapott evőkanál tejföl
0,5 teáskanál szódabikarbóna
1,5 mokkáskanál őrölt fahéj
1 mokkáskanál őrölt szegfűszeg
1/2 mokkáskanál őrölt gyömbér
csipet őrölt szerecsendió

 

 

 

Narancslekvár

kb. 1 liter lekvárhoz

2 kg (jaffa) narancs
20 dkg Xilovit (vagy finomítatlan nádcukor)
10-15 szem szegfűszeg
1 db csillagánizs
2-3 rúd fahéj
1/2 citrom leve
1 tasak Dzsemfix 3:1

Előkészítés:
– az elmosott befőttes üvegeket és a fedeleiket tegyük magas falú lábosba, engedjük fel annyi vízzel, hogy bőven ellepje és közepes lángon forraljuk fel a vizet (fertőtlenítés, csírátlanítás)

1. a narancsokat, a citromot alaposan (ha lehet, zöldség / gyümölcs mosására rendszeresített szivaccsal) mossuk meg
2. a narancsokat vágjuk félbe és nyomjuk ki a levét
3. ha az össze narancslét kinyomtuk, szűrjük le és mérjük meg a kapott mennyiséget, kb. 1 liternek kell lennie (a dzsemfixet ez alapján kell adagolni)
4. öntsük a narancslét egy lábosba, adjuk hozzá a cukrot és a fűszereket (aki szeretné, kösse géztasakba a fűszereket, úgy könnyebben kiemelhető)
5. forraljuk fel a lét, ha már forr, vegyük ki a fűszereket és szedjük le a habot
6. a dzsemfixet keverjük el csomómentesre 2 evőkanál vízzel (félre lehet tenni narancslét is erre a célra), adjuk a forrásban lévő léhez, keverjük össze alaposan, forraljuk fel újra és kevergetés mellett 3-5 percig forraljuk (ha csomó maradna benne, szűrjük le és forraljuk a levet tovább)
7. óvatosan adagoljuk a forró lekvárt a kifőzött üvegekbe (az üvegekhez már csak kívülről érjünk hozzá), celofánnal és tetővel zárjuk le, majd 5 percre fordítsuk fejre (vákuum keletkezik, légmentesít, így segíti a tartósítást), utána nem szükséges dunszt
8. ahogy kihűl, besűrűsödik a lekvár

Praktikák:
– aki édesebben kedveli a lekvárt, emelje meg a cukor mennyiségét (érdemes óvatosan megkóstolni, mielőtt forr a lekvár)
– tudatosan a 3:1-es dzsemfixet érdemes választani, mivel természetes összetevőkből áll

 

 

 

Karácsonyi keksz

Hány személyre: 6-8 fő
A recept neve: Receptműves – Karácsonyi keksz
A recept elkészítési ideje: 45 perc
Mennyire könnyű étel: könnyű
Mennyire körülményes a recept elkészítése: átlagos

Receptműves – Karácsonyi keksz édes sütemény elkészítése
1. kivesszük a sütőrácsot és begyújtjuk a sütőt (4-es fokozat, 180 fok) és a tepsit kivajazzuk
2. az olvadt vajba belekeverjük a Xilovit édesítőt (várunk, amíg kissé felolvad), majd a tojással habosra keverjük
3. száraz anyagokat (lisztet, szódabikarbónát, sütőport) összekeverjük
4. lisztes keverékbe belekeverjük a vajas keveréket
5. diónyi golyókat formázunk (kb. evőkanálnyi) és 1 cm magas koronggá lapítjuk
6. előmelegített sütőben 12 percig sütjük 1. pontnál írt hőfokon
7. áttesszük a sütőrácsra kihűlni, ott fog megkeményedni

Praktikák:
– a 20 dkg liszt helyett legalább fele-fele arányban zabkorpa-teljes kiőrlésű liszt keverékkel készíteni
– fenti egy alaprecept, annyi verziója van, ahányszor elkészítjük: szárazanyag más aránya, vagy másfajta lisztek, zabkorpa (lényeg, hogy összesen 20 dkg legyen)
– lehet bele tenni 1-2 evőkanál kakaóport, karobport, vagy felaprított csokit, őrölt, vagy darabolt diót, mogyorót, mandulát
– mehet bele fahéj, mézeskalács fűszer
– a képen látható sütemény teljes kiőrlésű tönköly liszttel készült

Receptműves – Karácsonyi keksz édes sütemény hozzávalók
(alaprecept) 10-12 db

20 dkg teljes kiőrlésű tönköly liszt
10 dkg olvadt vaj
10 dkg Xilovit édesítő
1/2 kávéskanál szódabikarbóna
1/2 kávéskanál sütőpor (foszfátmentes)
1 egész tojás

 

 

Receptek, amiket TI küldtetek>>

(További receptötleteket találsz a lap legalján lévő linkekre kattintva.)

A Xilovit alkalmazható sütéshez, főzéshez, édesítéshez.
Kipróbáltunk és megkóstoltunk több receptet, és elmondhatjuk, hogy nagyon finomak lettek!
A recepteket házilag elkészítette: Malasri. Köszönjük!
Az elkészült édességek energiaértékét és egyéb paramétereket a Nemzetközi Táplálkozáskutató Intézet számolta. Ezeket az értékeket minden recept végén feltüntetjük.
A recepteknél a Xilovit használatával a cukorhoz képest 40%-al kisebb kalóriatartalmat kapunk.

Mivel a Xilovit a cukrot 1:1-ben kiváltja, és ugyanúgy viselkedik, ezért pusztán saját kreativitásunkon és ízlésünkön múlik, hogy mihez használjuk. Jó kísérletezést kívánunk mindenkinek az édes ízek világában!

Néhány ötlet kipróbálásra:

 

Sütemények, desszertek

 

Citromos-mákos kifli

12-15 db

forrás: receptműves

5 dkg mák
20 dkg teljes kiőrlésű tönköly liszt
10 dkg Xilovit
10 dkg olvadt vaj
1 db citrom héja és leve
1 db tojás (bio, vagy szabadtartású)

1. az olvadt vajat keverjük össze a Xilovit édesítővel, majd a tojással
2. adjuk a liszthez a mákot, reszeljük hozzá a citrom héját, öntsük hozzá a vajas keveréket, a citrom levét és keverjük össze alaposan
3. tegyük a masszát a hűtőbe, amíg kissé megszilárdul és formázható lesz (kb. 30 perc)
4. ha kissé megkeményedett a tészta, formázzunk belőle 4-5 cm átmérőjű hengert, melyet karikázzunk fel 1,5-2 cm széles karikákra
5. a karikákból sodorjunk kiflit úgy, hogy a széleket kissé vékonyabbra formázzuk, mint a közepét, majd a végeket hajlítsuk egymással szembe
6. gyújtsuk be a sütőt 180 fokra (gázsütőnél 4-es fokozat) és vajazzuk ki a tepsit
7. tegyük a kifliket a tepsire és 15-20 perc alatt süssük meg, majd a tepsin hagyva várjuk meg, amíg kihűlnek (ekkor még keményednek)

 

Erdei gyümölcsös pite

(tej- és tojásmentes) 24 cm-es sütőtál

forrás: receptműves

tésztához:
30 dkg teljes kiőrlésű tönköly liszt
12,5 dkg vaj
0,5-1 dl víz
8 dkg Xilovit
csipet fahéj

töltelékhez:
1 kis zacskó (350 g) erdei vegyes gyümölcs
1 db lime reszelt héja -lehet citrom is
3 evőkanál Xilovit
1 teáskanál mézeskalács fűszer
1/2 zacskó gluténmentes, vaníliás pudingpor
1 dl víz

1. a tészta száraz hozzávalóit összemorzsoljuk (aprító géppel egyszerűbb) a vajjal, majd a vizet apránként adagolva (nem biztos, hogy felveszi az 1 dl-t, ez liszt függő) összeállítjuk a tésztát, ha kézzel morzsoltuk és felmelegedett a vaj, akkor fóliával letakarva (ne száradjon ki a tészta) hűtőbe tesszük, amíg a tölteléket elkészítjük, ha aprítóval készítettük, akkor rögtön jöhet az 5-ös lépés és az elősütés alatt készítsük el a tölteléket
2. tegyük a gyümölcsöket egy lábosba, adjuk hozzá a lime levet, a xilovitot és a fűszereket , majd kis lángon melegítsük, amíg levet ereszt
3. keverjük össze a 1/2 pudingport a vízzel és adjuk a gyümölcshöz, majd alaposan keverjük össze és nem is kell tovább főzni
4. gyújtsuk be a sütőt 180 fokra (gázsütőnél 4-es fokozat) és kókuszzsírral kenjük ki a piteformát, vagy egy hőálló tálat
5. vegyük elő a hűtőből a tésztát, vegyünk le egy nagyobb diónyi darabot (ezt tegyük vissza a hűtőbe, majd a sütemény tetejére reszeljük) és a maradék tésztát nyújtsuk 3-5 mm vastag kör alakra
6. a kinyújtott tésztát óvatosan tekerjük a nyújtófára és emeljük át, majd görgessük le a tálba, a peremét egyenletes magasságra igazítsuk, majd süssük elő 10 percig (ne tovább, mert kiszárad, illetve tehetünk a közepébe száraz babot, ha anélkül sütjük és kissé megemelkedik az alja, akkor sütés közben picit szúrjuk meg és nyomjuk le hőálló kesztyűvel, mert forró!, így kiszorul alóla a levegő)
7. ha elősült a tészta, terítsük el egyenletesen a gyümölcsös keveréket és reszeljük (tökreszelőn), vagy morzsoljuk a tetejére a maradék tésztát
8. tegyük a süteményt vissza a sütőbe és a 4. pontban írt hőfokon süssük készre 20-25 perc alatt

 

Körtés flódni torta

18-as zsúrtorta

tészta:
15 dkg tönköly fehér liszt
10 dkg teljes kiőrlésű tönköly liszt
12,5 dkg vaj
5 dkg Xilovit
1 db tojás
0,5 dl fehér bor -lehet víz is

diós töltelék:
10 dkg darált dió
5 dkg Xilovit
4 evőkanál baracklekvár

mákos töltelék:
5 dkg darált mák
5 dkg Xilovit
4 evőkanál szilvalekvár

körtés töltelék:
2 nagyobb (kb. 35 dkg) körte
5 dkg Xilovit
1 citrom reszelt héja
1/2 mokkáskanál fahéj
1 evőkanál zabkorpa -lehet morzsa is

1. a tészta összetevői közül morzsoljuk össze a lisztet a vajjal, adjuk hozzá a Xilovitot
2. egy kis tálban verjük fel a tojást és 3/4 részét adjuk a lisztes keverékhez (a maradékkal fogjuk lekenni a torta tetejét), majd a borral gyúrjuk össze a tésztát (lágy lesz) és tegyük hűtőbe, amíg a töltelékeket elkészítjük
3. keverjük össze a diós töltelék hozzávalóit egy kis lábosban és közepes lángon főzzük össze (akkor jó, ha elkezd “köpködni”), majd ugyanezt tegyük meg a mákos töltelékkel is
4. tisztítsuk meg a körtét és reszeljük le egy tálba, adjuk hozzá a cukrot, a citrom héját, a fahéjat és főzzük addig, míg elfő a leve, majd keverjük bele a zabkorpát
5. vegyük ki a hűtőből a tésztát, gyúrjuk át és lisztezett felületen nyújtsuk 2-3 mm vékonyra, majd a tortaforma kapcsos peremével “szúrjuk ki a tésztalapokat, addig ismételve, amíg 4 db lapunk lesz (az utolsót sodrófával nyújtsuk kör alakúra és igazítsuk a formához
6. vajazzuk ki a tortaformát és tegyük le az első lapot, terítsük el rajta a diós réteget, tegyük rá a második tészta lapot, arra terítsük el a mákos réteget, majd jön a harmadik lap, arra a körte réteg, végül a negyedik lap, melyet kenjük meg a maradék tojással és hústűvel szúrjuk meg a tetejét (a gőz tudjon távozni sütés közben)
7. melegítsük elő a sütőt 180 fokra (gázsütőnél 4-es fokozat) és 40-45 perc alatt süssük meg a tortát

Praktikák:
– ha nagyobb adagban készítjük, lehet egy külön szilvalekváros réteg is
– eredetileg almával készül (körte helyett)

 

Diós, gyömbéres, almás pite

22-24-es sütőtál

tészta:
25 dkg teljes kiőrlésű tönköly liszt
5 dkg Xilovit
10 dkg hideg vaj
1 dl víz

töltelék:
3 db nagyobb alma
1/2 citrom leve
8 dkg Xilovit
5 dkg darált dió
5 dkg mazsola – opcionális
1/2 teáskanál őrölt szegfűszeg
1 teáskanál őrölt fahéj
1-1,5 cm friss gyömbérgyökér

kenéshez:
1 db tojás (bio, vagy szabadtartású)

1.    tisztítsuk meg az almát és a nagyobb (tök)reszelőn reszeljük le, adjuk hozzá a cukrot, a citrom levét, a diót, a mazsolát, a fűszereket és finom reszelővel reszeljük bele a gyömbért, majd kis lángon gyakran átkeverve főzzük, amíg elfő a leve és kissé megpuhul az alma
2.    a lisztet és a vajat morzsoljuk össze (lehet aprító géppel is), adjuk hozzá a cukrot, majd a vízzel gyúrjuk meg a tésztát (ha kézzel morzsoltuk és nagyon felmelegedett a tészta, túl lágy, akkor tegyük be 10-15 percre a hűtőbe, kissé megszilárdul és könnyebb nyújtani)
3.    vajazzuk ki a sütőformát és gyújtsuk be a sütőt 180 fokra (gázsütőnél 4-es fokozat)
4.    osszuk ketté a tésztát kb. 1/3-2/3 arányban és enyhén lisztezett felületen nyújtsuk ki a nagyobbikat 4-5 mm vastag kör alakra és terítsük el a kivajazott formában (tekerjük fel a tésztát a sodrófára, emeljük a forma fölé és ott tekerjük le róla), majd a peremet igazítsuk körben egyenletesre (ha van leeső tészta, tegyük a maradék 1/3-hoz)
5.    a tésztával kibélelt formában terítsük el a tölteléket
6.    nyújtsuk ki a maradék tésztát a forma peremének átmérőjére és fedjük be vele a tölteléket
7.    kenjük meg a felvert tojással a pite tetejét és hústűvel, vagy villával szurkáljuk meg (kenés után, hogy a tojás ne zárja el a gőz távozására szolgáló apró nyílásokat), majd 20-25 perc alatt süssük meg a sütemény 180 fokon

Praktikák:
–    lehet készíteni körtével is és tálalható melegen, hidegen, akár fagylalttal is
–    ha tojásmentesség a cél, a tetejéről hagyjuk el a kenést

 

Kókuszkocka

1 csomag hidegen kikeverhető csokoládé pudingot 1 liter tejjel, 3 evőkanál xilovittal (kristály vagy por) és 1 evőkanál kakaóporral jól elkeverünk.
Piskótatésztát sütünk. Ezt 5×5 cm-es kockákra felvágjuk, csokikrémbe mártjuk, majd kókuszreszelékben megforgatjuk. Hűtőbe tesszük 1 órára.

A mennyiség kb. 21 kókuszkocka elkészítéséhez elég.

 Tápérték energia (kcal)
fehérje (g)
zsír (g)
szénhidrát (g)
rost (g)
koleszterin (mg)
1 kókuszkocka
92,5 4,1
2,4
13,3
0,7
53,9
összes (21) 1944 86,7
51
280,3
15
1132

 

Beigli (diós, mákos)

Hozzávalók:

30 dkg Ráma margarin
60 dkg liszt
1 evőkanál Xilovit (kristály vagy por)
kevés só
1 csomag sütőpor
1 citrom héja és leve
1,5 dl tejföl

A hozzávalókat összegyúrjuk, és 1 órára hűtőbe tesszük. 4 cipóba elosztjuk. 2db diós és 2db mákos lesz.

Máktöltelék

25 dkg mák
20 dkg xilovit (kristály vagy por)
5 dkg vaj
3 evőkanál meggylekvár
1 citrom reszelt héja és leve
5dkg mazsola
kevés őrölt fahéj

Mákos beigli

 Tápérték energia (kcal)
fehérje (g)
zsír (g)
szénhidrát (g)
rost (g)
koleszterin (mg)
összes 6426 133
324,9
729,5
82,2
214

Diótöltelék

25 dkg dió
15 dkg Xilovit (kristály vagy por)
5 dkg vaj
3 evőkanál sárgabarack lekvár
5 dkg mazsola
1 citrom reszelt héja és leve
vaníliarúd
1dl tej
kevés őrölt fahéj

Diós beigli

 Tápérték energia (kcal)
fehérje (g)
zsír (g)
szénhidrát (g)
rost (g)
koleszterin (mg)
összes 6745 131,8
373,4
701,6
42,2
219

Elkészítése:

A Xilovitból vízzel szirupot főzünk, ezt kevés fahéjjal, citromlével, reszelt citromhéjjal ízesítjük, és beletéve a darált mákot, a mazsolát, sűrű máktölteléket készítünk és kihűtjük. Ezután a tejet felforraljuk, citromhéjjal, fahéjjal ízesítjük, beletéve a darált diót, a megmosott mazsolát, sűrű töltelékké főzzük és lehűtjük.

A tésztát kb fél cm vastagságú téglalap alakúra kinyújtjuk. A tésztára terítjük szét a tölteléket. Ezután nem túl szorosan felsodorjuk.

Vékonyan megolajozott sütőlemezre helyezzük.1 egész tojást és 1 tojássárgáját összekeverünk, és ezzel megkenve 30 percig pihentetjük hideg helyen, majd ismét megkenjük, még egyszer 30 percre pihentetjük hideg helyen.

Előmelegített sütőben középhőmérsékleten, sütjük meg. A sütőből kivéve legalább 30 percig hagyjuk merevedni, csak ezután szeleteljük. Vaníliás Xilovittal meghintjük.

 

Almás-répás golyó

Hozzávalók:

5 bögre darált keksz (cukormentes)
Fél bögre Xilovit (por)
5 db alma
3 db sárgarépa
1/2 kiskanál fahéj
1/2 kiskanál vanília aroma
1 evőkanál Nopal por
Kókuszreszelék

Az almát és a répát lereszeljük, és a többi hozzávalóval egy tálba tesszük.
Jól összedolgozzuk, majd 10-15 percig állni hagyjuk, hogy a keksz felvegye a nedvességet.
Golyókat formázunk belőle, és kókuszreszelékbe forgatjuk.
Fogyasztás előtt hűtőben tároljuk.

A megadott mennyiségekből kb. 21 darab almás-répás golyó készül.

 Tápérték energia (kcal)
fehérje (g)
zsír (g)
szénhidrát (g)
rost (g)
koleszterin (mg)
1 adag
245
5,1
4,3
45,8
3,5
0
összes (21) 5154 107,3
91,2
963,8
73,6
0

 

Gesztenyés tekercs

Hozzávalók:

Tészta
25 dkg keksz (cukormentes)
18 dkg bio növényi margarin
8 dkg Xilovit (por vagy kristály)
1 evőkanál kókuszreszelék
2 kiskanál karob por

Krém
25 dkg bio gesztenyepüré
12 dkg bio növényi margarin
10 dkg Xilovit (por vagy kristály)
1 kiskanál kókuszreszelék

Díszítés
10 dkg karob máz

A kekszet ledaráljuk, majd a margarinnal, a Xilovittal, a kókuszreszelékkel és a karob porral nyújtható tésztává gyúrjuk.
A krémhez valókat habosra keverjük.
Két fólia között kinyújtjuk a tésztát és megkenjük a gesztenyés krémmel.
Feltekerjük és 2-3 órára a hűtőbe tesszük pihenni.
Karob csokoládét olvasztunk és bevonjuk vele a hideg tekercs tetejét, majd ismét hűtőbe tesszük.
Tálalás előtt szeleteljük (kb. 10 szelet)

 Tápérték energia (kcal)
fehérje (g)
zsír (g)
szénhidrát (g)
rost (g)
koleszterin (mg)
1 szelet
444,2
3,9
22,5
55,9
2,9
1,5
összes (10 szelet) 4442 39,9
225,9
559,1
29,7
15

 

Bonbonok sárgaborsó lisztből

Hozzávalók:

35 dkg vaj
35 dkg sárgaborsó liszt
10 dkg Xilovit (por)

Egy vastag aljú edényben megolvasztjuk a vajat, beleszórjuk az átszitált sárgaborsó
lisztet, és kis lángon kb.15 percig állandóan kevergetve pirítjuk.
A tűzről levéve langyosra hűtjük, majd belekeverjük a Xilovitot.
Diónyi golyókat formálunk belőle.
Tetejüket díszíthetjük dióval, mandulával vagy kókuszreszelékkel, de ezek nélkül is nagyon finom.
Hűtőszekrényben teljesen hidegre hűtjük.

A recept mennyiségei alapján kb. 21 db bonbont készíthetünk.

 Tápérték energia (kcal)
fehérje (g)
zsír (g)
szénhidrát (g)
rost (g)
koleszterin (mg)
1 bonbon
193,2
4,6
13,5
12,9
2,7
38,3
összes (21) 4059 96,6
284,6
271,9
57,5
805

 

Holdacska

Hozzávalók:

25 dkg túró
25 dkg Ráma margarin
10 dkg teljes kiőrlésű liszt
15 dkg sima liszt
1 evőkanál Nopal por
Pici só
Szilvalekvár

A túrót, rámát, teljes kiőrlésű lisztet, sima lisztet, Nopalt, pici sóval összegyúrjuk.
A tésztát fél cm vastagságúra nyújtjuk. Pogácsaszaggatóval kiszúrjuk, az egyik felébe
lekvárt teszünk, összehajtjuk, és a szeletek szélét megnyomkodjuk.
Sütőlapra tesszük. Közepes lángon sütjük.
A kész holdacskákat Xilovit porban megforgatjuk.
Kb. 21 Holdacska készül.

 Tápérték energia (kcal)
fehérje (g)
zsír (g)
szénhidrát (g)
rost (g)
koleszterin (mg)
1 Holdacska
127,2
3,4
7,5
11,1
0,8
2,6
összes (21) 2673 72,4
159,1
233,8
17,1
55

 

Mákos palacsinta

Hozzávalók:

30 dkg tönköly liszt (fehér)
Pici só
1 evőkanál Xilovit (por)
3 evőkanál olaj
Víz
1 csomag sütőpor
1/2 kiskanál kurkuma

Töltelékhez: mák, Xilovit (por), tej

A lisztet, sót, sütőport, Xilovitot, kurkumát összekeverjük annyi vízzel, hogy tejszín sűrűségű
tésztát kapjunk. Ezután az olajat jól elkeverjük benne. Fél órát pihentetjük.
Teflon palacsintasütőben sütjük.

Töltelék:
A mákot Xilovottal, kevés tejjel eldolgozzuk és lassú tűzön állandó keverés mellett felfőzzük.
A palacsintákat megtöltjük vele, feltekerjük, és a tetejét megszórjuk Xilovitot.
Így kb. 13 palacsintát kapunk.

 Tápérték energia (kcal)
fehérje (g)
zsír (g)
szénhidrát (g)
rost (g)
koleszterin (mg)
1 palacsinta
190,9
6,6
7,3
0,8
2,6
0,3
összes (13) 2482 85,9
95,6
309,1
34,3
5

 

Alma zabpehellyel

Hozzávalók:

4 db alma
1 kiskanál őrölt fahéj
10 dkg vaj
1 dl zabpehely
1 dl lisz
1 evőkanál Xilovit (kristály vagy por)
2 dl tej
1 dl tejszín

Vékonyan kivajazott jénai tálba tesszük a meghámozott almákat, megszórjuk fahéjjal.
Gőz fölött sűrűre kavarjuk a zabpelyhet, a lisztet, a vajat, és a Xilovitot a tejjel.
Mikor elég sűrű, az almákra öntjük, majd betesszük a sütőbe.
Akkor kész ha a teteje megbarnul és az almák megpuhultak.
Hidegen tejszínhabbal tálaljuk.

Kb. 7 szeletre oszthatjuk.

 Tápérték energia (kcal)
fehérje (g)
zsír (g)
szénhidrát (g)
rost (g)
koleszterin (mg)
1 szelet
312,8
5,6
17,7
31,7
5,2
49,8
összes (7) 2190 39,7
124,3
222,4
36,6
349

 

Kókuszcsemege

Hozzávalók:

10 dkg Xilovit (por)
2 evőkanál méz
Fél dl víz
20 dkg kókuszreszelék
2 evőkanál Karob por
4 dkg vaj

A Xilovitból, a mézből és a vízből sűrű szirupot főzünk. A tűzről levéve hozzákeverjük a
kókuszt, és kettévesszük. Egyik felébe belekeverjük a karob-port , hozzáadunk 2-2 dkg vajat.
Xilovitos
deszkán kisodorjuk mindkét cipót, majd egymásra tesszük a lapokat és feltekerjük.
Megfagyasztjuk, majd vékony szeletekre vágjuk. (Kb. 21 szelet)

 Tápérték energia (kcal)
fehérje (g)
zsír (g)
szénhidrát (g)
rost (g)
koleszterin (mg)
1 szelet
95,7
0,6
7,4
6,9
2,8
4,3
összes (21) 2011 13
156,2
146,6
58,9
92

 

Almaszalámi

Hozzávalók:

25 dkg reszelt alma
10 dkg Xilovit (por)
3 dkg vaj
5 dkg dió
5 dkg mazsola
1 púpos evőkanál Karob-por
5 dkg Xilovit (por)
Késhegynyi fahéj

A reszelt almát a Xilovittal puhára pároljuk, majd hozzáadjuk a darált diót, a karob-port,
mazsolát és lassú tűzön vagy gőz felett sűrűre főzzük.
Gyúródeszkára fóliát terítünk, rászórjuk a
Xilovitot, ráterítjük a félig kihűlt masszát és a
fólia segítségével rudat formálunk. Betesszük a hűtőbe és kihűtve, felszeletelve tálaljuk. (Kb. 13 szelet)

 Tápérték energia (kcal)
fehérje (g)
zsír (g)
szénhidrát (g)
rost (g)
koleszterin (mg)
1 szelet
90
0,9
4,1
12,4
1,4
5,3
összes (13) 1171 12,5
53,6
161,3
18,7
69

 

Mogyoró golyó

Hozzávalók:

10 dkg tisztított földimogyoró
10 dkg mazsola
1 dl Xilovit (por)
1 dl víz
2,5 dkg vaj

Őröljük össze a mogyorót és a vajban finoman pirítsuk meg.
Daráljuk le a mazsolát, keverjük hozzá a mogyorót és az előzőleg feloldott Xilovitszirupot.
Főzzük, míg sűrű nem lesz  és ezután gyúrjunk golyókat belőle (kb. 13 golyó)

 Tápérték energia (kcal)
fehérje (g)
zsír (g)
szénhidrát (g)
rost (g)
koleszterin (mg)
1 golyó
99,7
2,2
5,3
10,1
0,9
4,4
összes (13) 1297 28,9
69,4
132,4
12,8
58

 

Töltött zabpehely golyók

Hozzávalók:

20 dkg liszt
20 dkg zabpehely
10 dkg vaj
10 dkg Xilovit (por)
2 dl mazsola
2 dl dió
Tej
Sütőpor

Keverjük össze a lisztet, zabpelyhet, sütőport.
Meleg  tejben oldjuk fel a Xilovitot és a vajat, és dolgozzuk össze a tésztát masszává.
Formáljunk golyókat és a közepébe tehetünk egy darabka gyümölcsöt.
Darabonként kisüthető. Beleforgathatjuk Xilovitba.
Kb. 21 darab.

 Tápérték energia (kcal)
fehérje (g)
zsír (g)
szénhidrát (g)
rost (g)
koleszterin (mg)
1 golyó
163,3
3,7
7,3
20,1
2,2
11,3
összes (21) 3431 78,2
154,7
422,1
46,5
238

 

Kevert tészta

Hozzávalók:

20 dkg Xilovit (kristály vagy por)
25 dkg liszt
5 dkg vaj
2,5 dl tej
1 csomag sütőpor
1 evőkanál Karobpor
1 evőkanál Nopal por
1 dkg mogyoró (darált)
lekvár

A Xilovitot a vajjal és a tejjel együtt keverjük, majd beletesszük a lisztet, sütőport, karobport, Nopal port, mogyorót és tovább keverjük. Kivajazott, kilisztezett tepsibe öntjük.
Forró sütőben, kis lángon sütjük. Magában felszeletelve tálaljuk vagy lekvárral  megkenhetjük. Kb. 19 szelet.

 Tápérték energia (kcal)
fehérje (g)
zsír (g)
szénhidrát (g)
rost (g)
koleszterin (mg)
1 szelet
105,4
2,2
2,8
17,8
0,9
6,7
összes (19) 2004 42,3
53,4
339,7
17,7
128

 

“Ananászpuding”

Hozzávalók:

1 doboz ananászkonzerv (kb. 40 dkg)
3 evőkanál sárgabaracklekvár
2 evőkanál kukoricakeményítő
12 dkg vaj vagy margarin
12 dkg Xilovit (kristály vagy por)
12 dkg liszt
fél csomag sütőpor
3 tojás
1 narancs reszelt héja
olaj a sütőformához

Előkészítés
Egy 1,5 literes űrtartalmú tűzálló formát kikenünk olajjal, az ananászt lecsepegtetjük, és a leve egy részét félretesszük. A maradék ananász levét, az ananászt és a lekvárt óvatosan felforrósítjuk.
A keményítőt simára keverjük egy kevés szafttal, és belekeverjük a lekvárba, majd kis lángon addig keverjük, míg a massza besűrűsödik. Egy kicsit hagyjuk hűlni, majd  a sütőformába töltjük.

A vajat kézmelegre melegítjük és simára keverjük a Xilovittal, narancshéjjal és a tojásokkal.
Ezután a sütőport összekeverjük az átszitált liszttel, belekeverjük a masszába, majd a masszát a kihűlt ananászpudingra öntjük.
Előmelegített sütőben 190 fokon 40 percig sütjük. A sütés vége felé letakarjuk sütőpapírral nehogy túlságosan megbarnuljon a teteje. Egy kicsit hűtjük, majd kiborítjuk a formából.
Melegen és hidegen egyaránt nagyon ízletes csemege.
(Kb. 13 szelet)

 Tápérték energia (kcal)
fehérje (g)
zsír (g)
szénhidrát (g)
rost (g)
koleszterin (mg)
1 szelet
196,5
2,6
9
25,5
0,7
63
összes (13) 2555 34
117,8
331,8
9,7
816

 

Meggyes szelet

Hozzávalók:

5 tojás
20 dkg margarin (bio)
30 dkg liszt
30 dkg Xilovit (por vagy kristály)
fél vaníliarúd
1 csomag sütőpor,
1 citrom reszelt héja
400 g magozott meggy

A tojásokat kettéválasztjuk, a tojásfehérjéket 1 csipet sóval felverjük, majd 150 g apránként hozzáadott Xilovittal krém keménységű habbá verjük.
A maradék 150 g Xilovitot és a belekapart vaníliát habosra keverjük a margarinnal, az egyenként hozzáadott tojássárgákkal, végül a reszelt citromhéjjal.
Lazán a masszához keverjük a tojáshab egyharmadát, majd több részletben a maradékot és a lisztet úgy, hogy a lisztet mindig a hab tetejére szitáljuk. Tepsibe simítjuk, tetejét sűrűn kirakjuk meggyel, majd középső bordamagasságon 45-50 percig sütjük. Ha nagyon pirulna a teteje sütőpapírral vagy alufóliával letakarjuk, de ügyeljünk rá, hogy átsüljön. (tűpróba)
Tepsiben hagyjuk kihűlni, azután sütőpapírral együtt a vágólapra emeljük és rombusz-formára vágva kínáljuk. Tálaláskor megszórjuk
Xilovittal.
(Kb. 21 szelet)

 Tápérték energia (kcal)
fehérje (g)
zsír (g)
szénhidrát (g)
rost (g)
koleszterin (mg)
1 szelet
161,9
3,2
6,6
21,6
0,8
43,3
összes (21) 3400 68,2
139,9
455,3
17,9
910

 

Grízpuding meggyöntettel

Hozzávalók:

5 dl tej
2+1 vaníliás pudingpor
100+40 g Xilovit (por vagy kristály)
fél vaníliarúd
100 g gríz (búzadara)
1 citrom héja (bio)
2+1+2 evőkanál vaj vagy margarin (bio)
1 nagy üveg meggybefőtt (400 g)
fél kiskanál őrölt fahéj
2 evőkanál mandulapálcika
néhány citromfű-levél

A tejben simára és csomómentesre elkeverünk 2 evőkanál pudingport, 100 g Xilovitot, a vaníliarudat belekaparjuk és felforraljuk. Habverővel folyamatosan keverjük, beleszórjuk a grízt, hozzáreszeljük az alaposan megmosott citrom héját, és mérsékelt lángon éppen csak sűrűsödésig főzzük (2-3 perc). Lehúzzuk a tűzről, beleolvasztunk 2 evőkanál vajat vagy margarint és összekeverjük.

Egy kb. fél liter űrtartalmú kuglóf vagy egyéb pl. őzgerincformát kikenünk 1 evőkanál vajjal vagy margarinnal. Beleszedjük – simítjuk a masszát, alját az asztallaphoz ütögetjük (hogy távozzanak belőle a buborékok), hagyjuk teljesen kihűlni. Fóliával letakarjuk, és 8 órát hűtjük.
Az öntethez a meggyet leszűrjük, 1 dl befőttlében elkeverünk 1 evőkanál pudingport. 2 evőkanál vajban vagy margarinban aranysárgára pirítunk 40 g Xilovitot, hozzáadjuk a maradék befőttlét és a fahéjat, addig forraljuk amíg a Xilovit felolvad. Elkeverjük a meggyel, majd a pudingot meggylével éppen csak besűrítjük (1 perc).

A mandulát zsiradék nélkül megpirítjuk. A pudingot nagyobb, lapos tálra borítjuk, köré-mellé szedjük a forró meggyöntetet, megszórjuk a mandulával és citromfű-bóbitákkal díszítve kínáljuk. (Kb. 9 adag)

 

 Tápérték energia (kcal)
fehérje (g)
zsír (g)
szénhidrát (g)
rost (g)
koleszterin (mg)
1 szelet
278,5
4,2
10,4
41,1
1,1
3,6
összes (9) 2507 38,4
94
369,9
10,3
33

 

Hideg eperkrémleves

Hozzávalók:

400 g eper
2 evőkanál Xilovit (por)
2 evőkanál citromlé
1+2 dl tejszín
fél vaníliarúd
4-8 gombóc vaníliafagyi
néhány citromfű / mentalevél,

Az epret bő, hideg vízben megmossuk, majd alaposan lecsepegtetjük, papírkendővel felitatjuk róla a nedvességet. 4 szép szemet félreteszünk a díszítéshez. A többit kicsumázzuk, felaprózzuk, majd hintjük Xilovittal és a citromlével.
1 dl tejszínt kemény habbá verünk, csillagcsőrös nyomózsákba szedjük. A maradék 2 dl tejszínt és a fagyit a felaprózott eperhez adjuk, bot mixerrel bársonyos krémmé turmixoljuk. Lefedjük és tálalásig hidegen tartjuk. A tálalás előtt a félretett eperszemeket legyezőszerűen bevagdossuk.
A krémet üvegtálkákba szedjük, tetejükre habot nyomunk, és az eperszemekkel, citromfű és mentalevéllel díszítjük, azonnal hidegen tálaljuk.
A recept alapján fél liter hideg eperkrémlevest kapunk.

 Tápérték energia (kcal)
fehérje (g)
zsír (g)
szénhidrát (g)
rost (g)
koleszterin (mg)
összes (fél liter) 1528 16,8
102,4
129,4
8
423

 

Almadesszert szőlővel és dióval

Hozzávalók:

1 kg savanykás alma
csipetnyi fahéj
1 citrom leve
Xilovit ízlés szerint (por)
25 dkg fekete és fehér szőlő
10 dkg dió

Az almát megmossuk és szárazra töröljük, negyedeljük. A héjával és a magházával együtt üveg almareszelőn lereszeljük, (semmiképpen ne használjunk fémreszelőt mert az alma azonnal oxidálódik és elveszti az aromáját). A lereszelt almát átpaszírozzuk és azonnal meglocsoljuk citromlével nehogy megbarnuljon. Összekeverjük fahájjal, Xilovittal és hidegre tesszük.
A szőlőt leszemezzük, megmossuk és a hideg almapürébe keverjük. Desszertes poharakba töltjük, és darabolt dióval megszórjuk. Ez az ízletes, nyers almapüré igen fontos élettani hatású táplálék, ezért ajánlatos lehet hogy hetente szerepeljen az étrendünkben.
Kb. 4 adag (1 adag 1,5 dl).

 Tápérték energia (kcal)
fehérje (g)
zsír (g)
szénhidrát (g)
rost (g)
koleszterin (mg)
1 adag
330
6
15,4
39,6
7,9
0
összes (4 adag) 1320 24,2
61,8
158,4
31,7
0

 

Meggyes-rácsos

Hozzávalók:

250 g finomliszt
125 g vaj vagy margarin
80 g Xilovit (kristály vagy por)
1csipet só
1 csomag sütőpor
1 citrom reszelt héja
1 dl tejföl
1 tojássárgája
40 g dió
300 g magozott meggy
50 g ribizli
1 tojássárga (kenéshez)

A tésztához a lisztet elmorzsoljuk az apróra felkockázott vajjal, hozzáadjuk a Xilovitet, sót, sütőport, reszelt citromhéjat, a tejföllel elhabart tojássárgáját. Összegyúrjuk majd egy nagyobb és egy kisebb cipót formálunk belőle. (¾  és ¼ arányban). Fóliába csomagoljuk, és fél órára a hűtőbe tesszük.

Kikenünk vajjal egy közepes méretű tepsit. A nagyobb cipót kinyújtjuk, a tepsibe fektetjük, az alját villával megszurkáljuk. Megszórjuk a dióval, meggyel, ribizlivel, fahéjas Xilovittal. A másik cipót 3 mm-es téglalapra nyújtjuk, derelyevágóval hosszú csíkokra vágjuk, és berácsozzuk vele a sütit. Megkenjük tojássárgájával, 45-50 percig sütjük. A tepsiben hagyjuk kihűlni. Tálaláskor meghintjük Xilovittal (por). Kb. 21 szelet.

 Tápérték energia (kcal)
fehérje (g)
zsír (g)
szénhidrát (g)
rost (g)
koleszterin (mg)
1 adag
116,3
2,3
5,6
13,7
0,8
20,6
összes (21 szelet) 2443 49,8
117,6
288,8
18,2
433

 

Túrós-mazsolás pite

Hozzávalók:

250 g finomliszt
125 g vaj vagy margarin
60g +100g +120g Xilovit (kristály vagy por)
1 citrom reszelt héja
1 dl tejföl
1 tojássárgája + 3 tojás
1 csomag sütőpor
1 csipet só
100 g mazsola
500 g tehéntúró
fél vaníliarúd
2 evőkanál zsemlemorzsa

A tésztához a lisztben elmorzsoljuk a vajat vagy margarint, hozzáadjuk a 60 g Xilovitot, reszelt citromhéjat, a tejfölben elkevert 1 tojássárgáját, sütőport, csipet sót, és összegyúrjuk.
Téglalapot formálunk belőle, fóliába csomagoljuk, fél órára betesszük a hűtőbe.
A töltelékhez a mazsolát forró vízzel leöblítjük, lecsepegtetjük. A tojásokat kettéválasztjuk. A sárgájába 100 g Xilovitot és a vaníliarudat belekaparjuk és habosra keverjük. Beledolgozzuk a túrót és a mazsolát. A tojásfehérjéket 1 csipet sóval majd az apránként hozzáadott 120 g Xilovittal kemény habbá verjük, és beleforgatjuk a túrókrémbe. A tésztát kb 25-35 cm-es lapra nyújtjuk, sütőpapírral bélelt tepsibe terítjük, villával megszúrkáljuk, és 180 fokos sütőben 15 percig sütjük. Kivesszük a sütőből, tetejét megszórjuk a zsemlemorzsával, egyenletesen rásimítjuk a túrókrémet és további 35-40 percig sütjük. A tepsiben hagyjuk kihűlni. Tálalás előtt kockákra  vagy rombuszokra vágjuk, majd azok tetejét meghintjük Xilovittal (por). Kb. 27 szeletet kapunk.

 Tápérték energia (kcal)
fehérje (g)
zsír (g)
szénhidrát (g)
rost (g)
koleszterin (mg)
1 adag
146,8
5,1
6,2
17
0,6
42,9
összes (27 szelet) 3966 138,7
168,9
461,1
17,6
1159

 

Muffin mazsolával

Hozzávalók:

1/4 csésze zabkorpa vagy darált zabpehely
1/4 csésze Xilovit (kristály vagy por)
1 evőkanál sütőpor
1/2 csésze sovány tej
1/2 literes darabos ananászkonzerv
2 db tojásfehérje
2 evőkanál olaj

A száraz és a folyékony hozzávalókat és az ananász felét összekeverjük. Az ananász másik felét leszűrjük, és ezt is belekeverjük a tésztába. Megtöltjük a muffin formákat és 17 percig sütjük 220 fokon előmelegített sütőben. Ananász turmixszal tálaljuk. (kb. 9 adag)

 Tápérték energia (kcal)
fehérje (g)
zsír (g)
szénhidrát (g)
rost (g)
koleszterin (mg)
1 adag
137
1,8
2,7
25,3
0,8
0,7
összes (9 adag) 1233 16,9
24,8
228,3
7,8
7

 

Bundás barack

Hozzávalók:

4-5 db őszi-vagy sárgabarack
5 dkg darált dió
3 evőkanál Xilovit (por)
2 dkg csokoládéreszelék
5 evőkanál sárgabarack lekvár

A megmosott gyümölcsöt meghámozzuk, kettévágjuk és kimagozzuk.
A darált diót és a csokoládéreszeléket a Xilovittal összekeverjük, a gyümölcsöket ebben a keverékben megforgatjuk, a tálra helyezzük. A barackmag helyére egy-egy kávéskanál lekvárt teszünk. Azonnal tálaljuk.
Ha befőttből készítjük, azt előbb tegyük szűrőre hogy a leve jól lecsurogjon, és a gyümölcs
kissé megszikkadjon. (kb. 10 adag)

 Tápérték energia (kcal)
fehérje (g)
zsír (g)
szénhidrát (g)
rost (g)
koleszterin (mg)
1 adag
116,1
1,4
3,4
1,9
1,0
0
összes (10 adag) 1161 14,7
34,9
190,8
10,6
0

 

Madártej vegetáriánusoknak

Hozzávalók:

2 liter tej
2 vaníliás pudingpor (tojás nélküli)
6 evőkanál Xilovit (kristály vagy por)
5 dl tejszínhab
1 evőkanál Xilovit
1 vaníliarúd

Készítsünk híg pudingot, a vaníliarudat hosszában felhasítva főzzük bele és hűtsük le.
Verjük fel a tejszínhabot, és evőkanálnyi darabokat szaggassunk a kihűlt pudingba.
Tálalás előtt hűtsük le. (Kb. 8 adag)

 Tápérték energia (kcal)
fehérje (g)
zsír (g)
szénhidrát (g)
rost (g)
koleszterin (mg)
1 adag
304,7
8,1
1,8
2,7
0
64,9
összes (10 adag) 3047 81,3
180,1
270
0
649

 

Mákos kevert pite

Hozzávalók:

3 dl liszt
3 dl tej
3 dl Xilovit (kristály vagy por)
1 evőkanál joghurt
késhegynyi szódabikarbóna
3 dl darált mák
citromhéj

A Xilovitot, tejet, joghurtot kikavarjuk, azután belekeverjük a többi anyagot is. Kivajazott, lisztezett tepsibe öntjük, és forró sütőben sütjük. Ha kihűlt, kettévágjuk, savanykás lekvárral megkenjük, a tetejére Xilovitot (por) szórunk. Kb. 27 szelet.

 Tápérték energia (kcal)
fehérje (g)
zsír (g)
szénhidrát (g)
rost (g)
koleszterin (mg)
1 szelet
73,1
2,2
2,3
10,5
1,3
0,6
összes (27 szelet) 1975 60,1
64,5
283,8
37,4
18

 

Szilvás túrólepény

Hozzávalók:

30 dkg liszt
15 dkg tehéntúró
6 evőkanál olaj
8 dkg Xilovit (kristály vagy por)
1/2 rúd vanília
kis sütőpor
30 dkg szilva

Morzsa a tetejére:
30 dkg liszt
20 dkg Xilovit (kristály vagy por)
1/2 rúd vanília
késhegynyi őrölt fahéj
15-20 dkg vaj

A túrót összekeverjük az olajjal, Xilovittal, sóval, a vaníliarudat belekaparjuk. A lisztet a sütőporral összekeverjük, és az egészet jól összedolgozzuk. Kivajazott, lisztezett tepsibe tesszük a kinyújtott tésztát, erre jön a kimagozott szilva Xilovittal (por) megszórva.

Morzsa készítése: a hozzávalókat összekeverjük (gyúrni nem szabad). Ezt a szilva tetejére szórjuk. Az elkészített tésztát a sütőbe tesszük és megsütjük. Még melegen fahéjas Xilovittal (por) megszórjuk. Kb. 27 szelet.

 Tápérték energia (kcal)
fehérje (g)
zsír (g)
szénhidrát (g)
rost (g)
koleszterin (mg)
1 szelet
193,7
3,7
8,8
24,3
1,1
18
összes (27 szelet) 5230 101,3
238,2
658,3
31,5
486

 

Huszárcsók

Hozzávalók:

14 dkg vaj
28 dkg liszt
7 dkg Xilovit (kristály vagy por)
2 db tojássárgája
lekvár

A vajat a tojások sárgájával és a Xilovittal kikeverjük, és golyókat gyúrunk belőle. Tetejüket újjal benyomjuk, lassú tűznél szép világosra sütjük. Ha kisűlt, a lyukakba lekvárt teszünk. (kb. 13 db)

 Tápérték energia (kcal)
fehérje (g)
zsír (g)
szénhidrát (g)
rost (g)
koleszterin (mg)
1 darab
199
3,1
9,6
24,6
0,9
54
összes (13 darab) 2591 40,6
125,8
319,8
12,3
703

 

 

Torták


Hozzávalók

6 db tojás
6 evőkanál liszt
5 evőkanál Xilovit (kristály vagy por)
1 csomag sütőpor

Elkészítése:
A tésztához habosra keverjük a tojások sárgáját Xilovittal. A tojásfehérjét kemény habbá verjük. A lisztet összekeverjük a sütőporral. A hozzávalókat lazán összekeverjük és kiolajozott, lisztezett tortaformába öntjük, majd közepesen meleg sütőben kb. 30 percig sütjük.

A torták betöltéséhez különböző vajkrémeket készítünk. Egy torta betöltéséhez általában 20dkg vaj szükséges.

Ehhez 10dkg Xilovitot teszünk fel főzni annyi vízzel, hogy éppen ellepje. A vajat habverővel jó habosra kikeverjük, és a lehűlt Xilovitot vékony sugárban hozzáöntve addig keverjük, míg az alap-vajkrém könnyű és teljesen sima, habszerű lesz. Ehhez keverjük a szükséges olvasztott csokoládét vagy más egyéb anyagokat.

A vajkrém készítésének egyszerűbb formája: Kikeverjük a szükséges ízesítőket, habszerűen könnyűre, így töltjük meg vele a tortákat.

Elkészítés után kb. 9 tortaszeletet kapunk.

Diókrémes torta

 Tápérték energia (kcal)
fehérje (g)
zsír (g)
szénhidrát (g)
rost (g)
koleszterin (mg)
1 adag 493,3 10,6 37 28,7 1,9 171,1
összes (9 szelet) 4440 95,2 332,9 258,3 17,3 1540

 

Csokoládékrémes torta

 Tápérték energia (kcal)
fehérje (g)
zsír (g)
szénhidrát (g)
rost (g)
koleszterin (mg)
1 adag 380,2
6,6
25,1 31,1
1,9
171,1
összes (9 szelet) 3422 59,9
226,1
280,4
17,5
1540

 

Kávékrémes torta

 Tápérték energia (kcal)
fehérje (g)
zsír (g)
szénhidrát (g)
rost (g)
koleszterin (mg)
1 adag 318 5,7
21,3
25,1
0,7
171,4
összes (9 szelet) 2862 51,3
192
226,4
6,7
1543

 

Diókrém

Hozzávalók:

25 dkg darált dió
3 evőkanál hidegen kikeverhető vanília puding
kevés reszelt citrom
pici citromlé

Az alap-vajkrémet a fent leírt összetevőkkel együtt habosra keverjük


Csokoládékrém

 

Hozzávalók:

10 dkg olvasztott csokoládé
3 dkg kakaópor
3 evőkanál hidegen kikeverhető csoki puding
½ vanília rúd

Az alap-vajkrémet a fent leírt összetevőkkel együtt habosra keverjük.

 

Kávékrém

 

Hozzávalók:

1 kávéskanál finomra őrőlt porkávét
3 evőkanál hidegen kikeverhető vanília puding
Kevés víz

Kevés vízzel, jó erős kávét főzünk, és lehűtve belekeverünk 3 evőkanál hidegen kikeverhető vanília pudingot. Az egészet hozzákeverjük az alapkrémhez.

 

További receptötletek

 

Sok édesség recept xilittel

 

Panna Cotta xilittel

 

Ha már Lúdláb, legyen xilites

Xilovit-boltos

Hol vásárolhatja meg a Xilovit édesítőt?

Vagy keresse bio- és reformélelmiszer boltokban országszerte.