Kérdezze szakértőnket


Tegye fel kérdését a Xilovitról szakértőinknek:

a Nemzetközi Táplálkozáskutató Intézet munkatársainak.

Küldje kérdését a következő email címre: neera@madalbal.hu
Megjegyzésnek kérjük írja oda “Xilovit szakértő válaszol”.

 

Kérdések és válaszok

Diétázom. Tudni szeretném, hogy mennyi a kalóriája a xilitnek. Köszönöm!

A Xilovit (xilit) közel fele annyi energiát tartalmaz 100 grammonként, mint a hagyományos cukor: 240 kcal-t. A választáskor vegye figyelembe, hogy a xilit glikémiás indexe kicsi, lassan és elhúzódóan emeli meg a vércukorszintet, így fogyókúrában előnyös élelmiszer.

Cukorbetegeknek mire kell odafigyelniük, ha a Xilovitot használják?

A Xilovitnak kifejezetten kicsi a glikémiás indexe (GI = 7–13), így fogyasztásával vércukorszint-ingadozás nem, vagy csak alig lép fel, a vércukorszint egyenletesen alacsony marad, a hasnyálmirigy működését alig veszi igénybe.
A xilit hasznosulása a szervezetben bonyolultabb, mint az egyszerű szénhidrátoké, mivel először cukorrá kell alakulnia, mielőtt felszívódhatna. Az átalakulás és a felszívódás során körülbelül 50% a hasznosulás aránya, így 100 g Xilovitból nagyjából 50 g szénhidrátot visz be az anyagcserébe. Mivel egyéni eltérések lehetnek a hasznosulásban, javasolt a teljes mennyiséget beszámolni a napi megengedett szénhidrátmennyiségbe. (
egy másik válaszból idzve: “Egyes szakirodalmak 50%-ot, míg mások 100%-ot javasolnak beszámítani a napi szénhidrátmennyiségbe, mivel egyénenként változik a xilit felszívódásának mértéke.”)

Mi a különbség a Xilovit és a Nyírfacukor között?

Az élelmiszerpiacon számos konkurens termék van, a xilitet, mint édesítőszert több forgalmazó is kínálja vevőinek. A Xilovitnak és a Nyírfacukornak más a forgalmazója, de mindkettő xilitet tartalmaz. A Xilovit garantáltan biztonságos és bevizsgált termék, a forgalmazó megfelelő szakmai háttérrel rendelkezik.

Azt szeretném megkérdezni, mi a különbség a xylit (és variációi) valamint a kukoricaszirup között.

A kukoricaszirup a kukoricakeményítő bontása (hidrolízise) során létrejövő fruktóz-glükóz szirup, mely ugyanannyi energiát tartalmaz, mint a répacukor és a vércukorszintet is gyorsan emeli meg. Ezzel szemben a xilit és a cukoralkoholok bakteriális fermentációval, szerkezeti átalakulással jönnek létre, kevesebb energiát tartalmaznak és elenyésző mértékben emelik meg a vércukorszintet.

A következő kérdéssel szeretnék Hozzátok fordulni: a xilovit.hu oldalon olvastam a xilitről, illetve annak alkalmazásáról candidiasis során. Én sajnos ettől az undorító betegségtől szenvedek már egy jó ideje. Jelenleg diétázom, a kristálycukrot teljesen száműztem az étrendemből, de már szeretnék végre édes teát inni, ezért vettem egy csomag xilitet. A kérdésem az lenne, hogy a xilit semmilyen formában nem táplálja a candida-gombákat (tehát olyan, mintha nem is juttatnám a szervezetbe). Mivel szénhidráttartalma van, és az a gombák tápláléka, ezért nem értem teljesen a mechanizmust… Egyébként azt sem értem, hogy más magas szénhidráttartalmú ételeket (pl. zabkorpa, zab, rozsliszt, stb.) hogyhogy lehet enni. Válaszotokat előre is köszönöm.

A xilit egyáltalán nem táplálja a gombákat, kórokozó baktériumokat, így a candidát sem. Kémiailag más a szerkezete, mint a kristálycukornak, nem férnek hozzá ezek a mikroorganizmusok. Szintén ez a válasz a második kérdésére, csak néhány típusú szénhidrátot tudnak felhasználni a gombák az élettevékenységükhöz, az összetett szénhidrátok, a keményítő, ami a gabonákban van – a Xilovithez hasonlóan – emészthetetlen számukra. Tulajdonképpen az édes ízű, egyszerű szénhidrátokkal, azaz a cukrokkal van probléma, hiszen azok táptalajként szolgálnak, ezeket xilitre cserélve megakadályozható a gombák elszaporodása.

Mi a Xilovit előnye a gyümölcscukorral (fruktóz) szemben?

A fruktóz, vagy gyümölcscukor, közel ugyanannyi energiát szolgáltat a szervezetnek, mint a hagyományos répacukor. Előnye abban áll, hogy lassan és elhúzódóan emeli meg a vércukorszintet, de feldolgozásához inzulinra is szükség van. A xilit viszont csak fele annyi energiát tartalmaz, mint a fruktóz vagy a répacukor, és inzulin termelődése nélkül, a fruktóznál is lassabban, kisebb mértékben emeli meg a vércukorszintet. Amennyiben Ön fogyni vágyik vagy cukorbeteg, a Xilovit a fenti két okból kifolyólag jobb alternatíva az édesítésre. Fontos megjegyezni, hogy a fruktózt tápanyagul tudják felhasználni a szájban illetve a bélrendszerben található patogén baktériumok és gombák. A xilit szerkezetének köszönhetően viszont gátolja ezek szaporodását, így pl. Candida-diétában is fogyasztható.

Lányom (9 éves) 5 éve fruktóz érzékeny. Azóta szőlőcukorral (orvosi utasítás) édesítjük az ételeit, italait. Azonban egyre több hosszútávú negatív mellékhatásáról olvastam ezen édesítési formának. Érdeklődnék, hogy biztonsággal lecserélhetnénk-e a szőlőcukrot xilovit-ra?

A Xilovit nagy tisztaságú édesítőszer, a gyártás során kivonják belőle a többi cukortípust, így nem tartalmazhat fruktózt. Amennyiben csak fruktózérzékenység áll fenn, a Xilovit fogyasztható.

Sűrített tejjel készítenék valamit, de a cukrozatlan sűrített tej folyékonyabb, mint a cukrozott. Lehet-e xilittel kicsit besűríteni, vagy a normál tejből házilag sűrítettet készíteni?

Kérdésére azt javaslom, hogy próbálja meg besűríteni jobban a cukrozatlan sűrített tejet a Xilovittel, ahogy a cukor, ez is szív magába nedvességet. Tejből házilag viszont nagyon körülményes a sűrítést elvégezni, nagyon sokáig azonos hőmérsékleten főzni, úgy, hogy ne égjen le, ezért az első megoldást javaslom.

Úgy tudom, hogy befőzésnél a répacukor tartósítóként is működik, a xilit mellé kell valami tartósítót tenni, vagy nem szükséges?

A Xilovit akárcsak a cukor, alkalmas a tartósításra, ha nagy koncentrációban van jelen.

Hagyományos házi lekvárok készítésével foglalkozom. Szeretnék diabetikus lekvárokat is készíteni. Ehhez keresem a legmegfelelőbb cukorpótló édesítőszert.
Melyeket ajánlanak erre a célra?

A Xilovitet, 100%-ban xilitet tartalmazó cukorhelyettesítőt ajánljuk diabetikus lekvárok készítéséhez, mert ez teljesen természetes édesítőszer, a romlást okozó baktériumok nem képesek felhasználni, ezért tartósításra is alkalmas, édesebb, mint a cukor és glikémiás indexe csupán 7, azaz a répacukorhoz képest elenyésző mértékben emeli meg a vércukorszintet.


Az oldalukon olvastam, hogy a xilit kukoricából készül (illetve nyírfából is). Ha valaki allergiás a nyírfa pollenjére, akkor okozhat-e nála problémát a xilit fogyasztása?

A xilit gyártása során olyan finomítási eljárásokon esik át, nagy kémiai tisztaságú végtermék keletkezik, ami nem tartalmaz polleneket és ilyen jellegű szennyeződéseket.

Két kicsi gyermekem van. 2 és 4 évesek. Sajnos abba a hibába estünk, hogy kizárólag édes ízű folyadékot hajlandóak meginni. Ami félek, hogy a fogaik egészségét veszélyezteti. A xilit jó megoldásnak látszik erre a problémára.
Valamint a téli időszakban az óvoda megkezdése óta elég gyakori a felső légúti megbetegedés is.
Ezen kívűl a 4 éves kislányomnak székrekedési problémái is vannak, amire rendszeresen Levolac-ot kell szednie.
Úgy érzem minden problémánkra jó megoldás lehetene a Xilovit – és bár láttam hogy készítettek felméréseket a 3 év alatti gyermekek körében – mégsem ajánlják gyermekeknek 14 éves kor alatt.
Miért?

Annak ellenére, hogy végeztek több kutatást is gyermekkorban a xilittel kapcsolatban, az Európai Unió szakértői által megfogalmazott, gyermekeknek szóló ajánlásokban semmilyen édesítőszer vagy cukorhelyettesítő anyag nem szerepel. Ez nem azért van így, mert a xilit káros hatással lenne a gyermekek szervezetére, hanem mert a hagyományos nyersanyagok és édesítő eljárások használatát helyezik előtérbe. Természetesen nem minden országban érvényes ez az ajánlás. Ha xilittel szeretné édesíti gyermekei italát, akkor is célszerű megfogadnia, hogy a gyermekkorban kialakított étkezési szokások akár élethosszig tartanak, így ebben az időszakban kell a természetes ízekhez szoktatni a gyermekeket, így a xilitet is mértékkel szabad csak használni.
Gyermeke székrekedésével kapcsolatban fontos megjegyeznem, hogy a Xilovit önmagában nem megoldás egy ilyen problémára, a székrekedést megfelelő rostfogyasztással (gyümölcs, teljes őrlésű gabona stb.) és elegendő mozgással lehet hosszú távon kezelni.
A felső légúti betegségekre megfelelő megelőzés lehet a 100%-ban xilittel édesített Xilovit fogkrém is.


A kérdésem a következő lenne: 37 hetes kismama vagyok. Nagyon tartok attól,ha majd megszületik a Babám,és ne adj’isten nem lesz “rögtön” tejem,akkor cukros vízzel fogják addig itatni a picit,amit nagyon nem szeretnék. Lehet -e esetleg nyírfacukros  vízzel helyettesíteni a sima cukrosvizet az újszülött számára?

Nem javasolt gyermekeknek – különösen nem újszülötteknek – semmilyen édesítőszer fogyasztása, de még a cukorfogyasztás sem. Megfelelő anyai étrenddel az optimális tejtermelődésre kell törekedni. Abban az esetben, ha mégsem indulna meg a tejelválasztás, speciális anyatejpótló tápszerek állnak rendelkezésre 0 napos kortól, melyeknek összetétele az immunanyagokat leszámítva megegyezik az anyatejével. Cukros vizet semmiképp nem adnak az újszülöttnek, ez hamar súlyos alultápláltsághoz vezetne.

Sajnos fél éve daganatos beteg vagyok, nagyon fontos, hogy ne fogyasszak „egyszerű” cukrokat. ( 1 g daganat 1,5 g egyszerű cukrot fogyaszt, ez a fő „tápláléka”) Azt szeretném megkérdezni, hogy a xilit ill. xilovit fogyasztása megengedhető-e, tartalmaz-e, egyszerű cukrot? Mi is a különbség a kettő között? Ha esetleg ezeket sem használhatom, tudnak-e ajánlati más készítményeket?

A Xilovit a márkaneve a terméknek, mely 100%-ban xilitet tartalmaz. A xilit nem tartalmaz egyszerű cukrokat, biztonsággal fogyasztható egyszerűcukor-mentes étrendben.


Meg szeretném kérdezni, epilepszia esetén alkalmazható-e ez a fajta fogyókúrás terápiát? Hogyan hat a gyógyszereimre?

A Xilovit fogyasztása nem jelent önmagában fogyókúrás terápiát, ez egy kiváló lehetőség arra, hogy a kristálycukrot helyettesítsük egy kis energiatartalmú alternatívával, mely nem befolyásolja a gyógyszerhasznosulást, teljesen biztonságos élelmiszer. Az epilepszia diétájában jótékony a kis glikémiás indexű élelmiszerek fogyasztása, a Xilovit értéke 7-13 közötti, míg a kristálycukoré 90-100 körüli, így ebből a szempontból javasolt a használata. Amennyiben testtömegcsökkenést szeretne elérni, az étrend sok összetevőjére kell figyelmet fordítani, melyből csupán egy a cukrok helyettesítése. Javaslom, keressen fel szakembert, amennyiben egészségesen szeretne fogyni.

Tudna valamit mondani a Xilovit gyártásáról?

A xilitet nyírfakéregből vonták ki először, innen kapta nevét is. Ipari körülmények között nyírfából és kukoricából állítják elő hidrolízis segítségével.
Gyártónknál az előállítási folyamat során a xilit minőségét és tisztaságát több minőségbiztosítási rendszer is garantálja: ISO22000, ISO9001, ISO14001, HACCP, GMP (Helyes Gyártási Gyakorlat), GMO-FREE IP (nem génkezelt tanúsítvány), Kosher és Halal. Az így nyert xilit és a Xilovit is megfelel a legmagasabb tisztasági kritériumoknak.

A Xilovit nem okoz túl alacsony vércukorszintet?

A Xilovitot hipoglikémiások (vagyis alacsony vércukorszinttel rendelkezők) is nyugodtan fogyaszthatják. Cukorbetegségben az orális antidiabetikumok vagy az inzulin adása elégtelen szénhidrátbevitel mellett hipoglikémiát okozhatnak, ebben az esetben a Xilovit nem alkalmas arra, hogy ezt az állapotot rendezze. Maga a Xilovit nem okozhat túl alacsony vércukorszintet, ugyanakkor igen nagy mennyiségben való fogyasztásakor (200 g) előfordulhat hipoglikémia, irodalmi adatok alapján ez csak kísérletes körülmények között fordult elő.

A Xilovit képes megvédeni a felsőlégúti fertőzésektől?

A Xilovit gátolja a szájban megtelepedni képes baktériumok és gombák szaporodását, mert szénatom-szerkezeténél fogva ezek a mikroorganizmusok képtelenek a Xilovitot tápanyagul felhasználni. Ezáltal nem csak a fogszuvasodás, de a felsőlégúti és a hallójárati gyulladások előfordulási aránya is csökkenhet rendszeres Xilovit fogyasztáskor, hiszen akárcsak a fogszuvasodásnál, e fertőzéseket is a szájban, garatban elszaporodó patogén baktériumok okozzák.

Vannak a Xilovitnak bármi ismert mellékhatása vagy olyan állapot, mikor nem ajánlják a fogyasztását?

1983-ban, az ENSZ két szervezetének (WHO és FAO) közös élelmiszeradalékokkal foglalkozó bizottsága (JECFA) a xilitbevitel napi engedélyezett mennyiségét (ADI) „nem meghatározott” kategóriába sorolta. Ez azt jelenti, hogy a Xilovit mennyiségi korlátozás nélkül, az alkalmazási céljának megfelelő (édesítés) keretek között biztonságosan fogyasztható. A túlfogyasztás hasmenést okozhat, mert a bélben megnövekedett ozmolaritás (koncentráció) visszatartja a folyadékot, ezáltal a széklet nem tud besűrűsödni a vastagbélben (ez egyszeri 30 g feletti mennyiség elfogyasztásánál fordul elő, de a szervezet ehhez képes alkalmazkodni, így nem kizárható, hogy csak az első néhány alkalom okoz ilyen panaszokat), a széles körben használt szorbitol kisebb mennyiségben is hasonló mellékhatásokkal jár. A megelőzéshez szükséges mennyiség (fogszuvasodás esetén napi 15 g, középfül-gyulladás esetén 9 g) fogyasztása pedig mindenki számára biztonságos. Gyermekeknek a hazai táplálkozási ajánlások alapján nem ajánlott semmilyen édesítőszert, így xilitet sem fogyasztani. Mellékhatást nem írtak le esetükben sem, csupán a hagyományos ételkészítési és ízesítési eljárásokat javasolják a szakemberek.

FIGYELEM!!! Míg emberi fogyasztásra a Xilovit mennyiségi korlátozás nélkül felhasználható, addig házi kedvenceinknek, vagyis kutyáknak ne adjunk Xilovitot, mert az ő szervezetük hipoglikémiával reagál már 1–2 gramm xilitre is, ami akár életveszélyes is lehet a számukra. Kisebb mennyiségű xilit májkárosodást okozhat náluk. Ha tudjuk, hogy kutyusunk xilitet evett, akkor azonnal értesítsük az állatorvost.

Candida fertőzésem van/volt, már több mint 1 éve tartom a candida diétát. Közben kismama lettem, és a héten lesz a cukorterhelés.
Nem merem a cukros lét meginni, biztos rosszul lennék.
A kérdésem, hogy meg lehet-e, van-e értelme megcsinálni xilittel ezt a terhelést.
Ha igen, akkor milyen arányban kell a vízben feloldani (75 gramm glükózt oldanak fel 3 dl folyadékban)?

A cukorterheléses vizsgálat lényege, hogy kiderüljön, a szervezet hogy reagál a glükózra. Emiatt sajnos nem lehet más cukorral sem helyettesíteni, főleg nem cukoralkohollal, ami egészen más inzulinválaszt és vércukorszint-emelkedést produkál, mint a cukor. 75 g cukor nem extrém mennyiség: 3-4 evőkanálnyi. Kellemetlen ugyan a tömény oldatot meginni, de ezenkívül a vizsgálat semmilyen problémát nem fog okozni!

A xilit emésztőrendszerben történő viselkedése érdekelne. Azt szeretném kérdezni, hogy a xilit csak a normális bélflórának alkalmas-e tápláléknak, illetve hasznos -e nekik,  avagy a patogének is le tudják bontani. Olvastam hogy az emésztést segíti…milyen módon? A szervezet, illetve az emésztőrendszer elsavasodása szempontjából a xilit milyen irányban hat? Bélgyulladásos kórképekben tilos a finomított szénhidrát…a xilit fogyasztható-e illetve lehet akár pozitív hatással?

A xilitet a normál baktériumflóra tagjai tudják csak fermentálni, ők is csak kis mennyiségben. A patogén törzseknek nem szolgál táplálékul. Az emésztést úgy segíti, hogy javítja a bélmotilitást, növeli a perisztaltikát, ezáltal a salakanyagok áthaladási idejét csökkenti. A xilit csak nagyon nagy mennyiségben járul hozzá az emésztőrendszer savasodásához, az édesítésre (ésszerűen) használt mennyiség a sav-bázis egyensúlyt nem befolyásolja. Bélgyulladásnál a perisztaltikát növelő, ezáltal esetleg hasmenést okozó hatása miatt ezt a szénhidrátot is csak egyéni tolerancia alapján lehet használni. Amennyiben kis mennyiség nem okoz panaszt, akkor az biztonsággal fogyasztható.

Kíváncsi lennék, hogy mi a különbség az eritrit (Xilovit Zero) és a xilit közt?

Mindkét anyag kémiailag a cukoralkoholokhoz tartozik, hasonló eljárással lehet őket előállítani, s természetesen is előfordulnak gyümölcsökben, zöldségekben. Mivel azonban a kiindulási szénhidrát más a két típusnál, ezért a keletkező cukoralkoholok szerkezete is eltérő lesz, az eritrit eggyel kevesebb szénatomot tartalmaz, mint a xilit. Ennek köszönhetően az eritrit nem metabolizálódik, nem szolgáltat energiát a szervezet számára, és rendelkezik azokkal az egyéb kedvező tulajdonságokkal, amikkel a xilit.

A hagyományos kristálycukor korlátlan ideig megőrzi a szavatosságát. A xilitre a gyártó ráírja az eltarthatóságot. Ezt csak törvényi előírás miatt teszi, és amúgy a xilit korlátlan ideig elállna, vagy pedig máshogy viselkedik mint a hagyományos kristálycukor, és emiatt tényleges lejárati dátum kerül rá?

A szavatossági idő meghatározása az élelmiszert gyártó vállalat felelőssége. Ez nagyon kevés esetben (általában tejtermékek, felvágottak) jelenti csak azt, hogy a termék utána már nem fogyasztható. Ez az időintervallum azt jelenti, hogy a gyártó addig vállal a termék minőségéért felelősséget, illetve addig lehet forgalomba hozni. Az ilyen kis víztartalmú élelmiszer, mint a xilit, nem romlandó.

Érdeklődni szeretnék a xilovit nevű édesítővel kapcsolatban. Elég régóta használom és nagyon szeretem. A kérdés az lenne, hogy várandósan lehet e továbbra is cukor helyettesítőként használni.

A cukoralkoholok, így a xilit is, természetes anyagok, a 35 éves élelmiszer-ipari használatuk óta nem számoltak be még semmilyen mellékhatásukról, így várandósság alatt is fogyaszthatók.

Kérem, tájékoztatni szíveskedjenek, hogy a Xilit, Nyírfacukor, illetve a fruktóz tartalmaz-e glutént. Lisztérzékeny vagyok, de szívesen használnám a termékeiket.

A cukrok, a xilit és a fruktóz klinikailag gluténmentesek, ami azt jelenti, hogy esetleg olyan mikrogrammnyi mennyiségben tartalmazhatnak glutént, ami a szervezetben nem vált ki tüneteket.

A cukorhelyett.hu oldalon találtam ezt az email címet és lenne egy kérdésem.
Az oldalon részletesen leírnak minden cukorral kapcsolatos információt,viszont még bizonytalanabb vagyok mint ezelőtt. Szeretném a családomban megszűntetni, a fehércukrot (ennek káros hatásairól már több helyen olvastam),viszont nem egyértelmű számomra,hogy mi lenne a legmegfelelőbb választás az édesítésre. Mesterséges édesítőket nem szeretnék alkalmazni,eddig mézzel próbáltuk a cukrot helyettesíteni.Kérem írja meg nekem ,hogy mi  a legoptimálisabb válsztás ezen a téren, mind anyagi, mind egészségügyi szempontból. Nincs semmilyen egészségügyi problémánk,egyszerűen csak életmódváltás miatt tesszük le a fehér cukrot.

Az egészséges táplálkozás egyik alaptétele, hogy nincs egészségtelen élelmiszer, csak rosszul összeállított étrend. Az egészséges táplálkozás keretein belül változatos felhasználás mellett elfér mind a xilit, a gyümölcscukor, a nádcukor, az eritritol, és a méz is. Mivel Önök egészséges fogyasztók, célszerű tartózkodni a szélsőséges szokásoktól és inkább a változatosságra törekedni a cukorhelyettesítők terén is.

A xilit gyártásával kapcsolatban lenne kérdésem.
A wikipédiában egy bizonytalan valódiságú szócikkben azt állítják, hogy a xilózt a fából aprítás után magas nyomáson sósavazással állítják elő, majd fermentálással ebből a xylitet. Tudtommal a szacharózt is hasonló módon állítják elő a cukorrépából. Igaz ez az állítás a xilóz kivonására?
Ha igen, akkor lényegében ugyanúgy egy finomított cukorról van szó, nem? Igaz, hogy a vércukrot nem emeli úgy, és egyéb pozitív hatásai is vannak, de akkor is egy vegyi úton előállított, finomított cukor. Az eritrit előállítása is hasonló módon történik?
Én magam is fogyasztom a xylitet és eritritet, ám a cukor helyett nem félmegoldást keresek, ezért kérem válaszát a döntésem meghozásához.

A xilitet kukoricából állítják elő élelmiszer-ipari célokra, ebben a folyamatban valóban szerepel egy savas folyadékban áztatás, hogy a nyersanyagból kivonják az összes felhasználható szénhidrátot. Azonban innentől más a xilit és az eritrit előállítása, mint a kristálycukoré, ugyanis a tisztított oldatot baktériumtörzsekkel oltják be, amik fermentáció útján képeznek xilitet illetve eritritet. Ez a folyamat nem nevezhető mesterségesnek, a finomított répacukorral sem az előállítás folyamatai adják a problémát, hanem a cukor élettani hatásai: nagy energiatartalom, ami nem társul hasznos tápanyagtartalommal, vércukorszintre tett hatás stb.

Úgy tudom, xilit fogyasztása csak nagyobb mennyiségben (15-20 dkg) okozhat hypoglikémiát.
A férjem este xilittel készült fagyit evett, amit én készítettem. Bár a bevitt xilit mennység nagy lehetett (kb. 5 dkg, ahogy számolgattam utólag), a 15-20 dekát nem közelítette meg. 1-2 óra múlva hasmenése lett, amit már 30 gramm is okozhat, ez érthető. Mellette szívdobogásra, izgatottságra panaszkodott, de fáradt nem volt, vérnyomása, pulzusa normális. Azt mondta, olyan volt, mintha magas lenne az adrenalinszintje. Éjszaka hidegrázása, szédülése, diszkomfortérzése volt, ízületei fájtak, reggelre még mindig nem érezte magát tökéletesen, de jól volt. Éjjel úgy érezte magát, mintha lázas lenne, de nem volt az.  Én azt gyanítom, hogy hypoglikémia alakult ki nála.
Ez valami egyéni érzékenység lehet? Mi okozhatta ezt nála? Tényleg létezik az, hogy az édes ízre inzulinválaszt adott a szervezete? Szükséges-e kivizsgálásra elmennie?

A szakirodalmi adatokat áttekintve, nem ismeretes olyan hatása/mellékhatása a xilitnek, amely megfelelne az alábbi tüneteknek. A hasmenés előfordulhat az egyszeri nagyobb mennyiségű cukoralkohol-bevitel miatt, de ez a mennyiség normális tápanyagfelvétel mellett nem okozhat erőteljes hipoglikémiát. Ugyan a xilitre ad a szervezet enyhe inzulinreakciót, ami miatt kialakulhatott az alacsony vércukorszint, de ha újra előfordulnak a leírt tünetek, érdemes orvoshoz fordulni.


Vági Zsolttal, a Nemzetközi Táplálkozáskutató Intézet igazgatójával beszélgettünk a Xilovitról.

Mik a saját tapasztalataid a Xilovittal kapcsolatban?

Dietetikus vagyok, ezért hallgatói éveim alatt már találkoztam a xilittel, ill. tanultam róla. Aztán utána elég hamar a konyhában is kísérleteztem vele. Jók a tapasztalataim a xilit felhasználhatóságát illetően.

Konyhai felhasználásnál mik a Xilovit előnyei a cukorral szemben?

Egyrészt nem szívódik fel olyan mértékben, mint az egyszerű cukor, tehát a vércukorszintet elhúzódóan és kismértékben emeli meg. Továbbá csak fele annyi energiát tartalmaz, mint a cukor, így testtömegcsökkentésben is használható. Valamint egy nagyon fontos tényezője, hogy szerkezeténél fogva nem bontják le a szájban található baktériumok és gombák, ezért azok szaporodását is meggátolja.

A Xilovit édesítőnek kisebb az energiatartalma, mint a cukornak. Lehet-e használni fogyókúrához és hogyan?

A Xilovit édesítőszert lehet használni fogyókúrához, hiszen csak fele annyi energiát tartalmaz, mint a cukor. De fontos azt tudnunk, hogy nem energiamentes édesítőszer. Sokan azt gondolják, hogy bármilyen édesítőszert korlátlan mennyiségben lehet fogyasztani. Ez nem így van. A xilitet is azért bele kell számolni egy rendesen összeállított étrend energiatartalmába.

Cukorbetegek is használhatják?

Igen használhatják, hiszen nagyon alacsony a glikémiás indexe. Ez azt jelenti, hogy kismértékben terheli meg csak a hasnyálmirigyet, és lassan, elhúzódóan emeli a vércukorszintet. De ettől függetlenül bele kell számolniuk a napi fogyasztható szénhidrátmennyiségbe.

Mondanál pár szót bővebben a glikémiás indexről?

A glikémiás index egy olyan fogalom, mely azt határozza meg, hogy a glükózhoz képest az egyes nyersanyagok milyen mértékben emelik meg a vércukorszintet. Ezt nullától százig lehet meghatározni. A cukor 80-90 közötti glikémiás indexű, míg a xilit csak 7.

Kell-e tartani bármiféle mellékhatástól a Xilovit fogyasztásánál?

Normál felhasználásnál semmilyen mellékhatással nem kell számolni a Xilovitnál. Az arra érzékenyeknél 50 gramm mennyiség felett okozhat puffadást, illetve hasmenést. De édesítésre nem használható ekkora mennyiség.

Milyen az íze?

A xilit, illetve a Xilovit teljesen mellékízmentes. Enyhe hűs ízt ad a szájban, de ezen kívül más ízzel nem kell számolnunk.

A Xilovit édesítőt mesterséges vagy természetes módon állítják elő?

A xilit teljesen természetes édesítőszer. Minden növényben kisebb-nagyobb mennyiségben megtalálható. Jelenleg ipari körülmények között kukoricacsutkából állítják elő. Az eljárás is egy szelíd, természetes eljárás, nincs a xilit kémiai folyamatoknak alávetve.

Mivel jó a fogaknak, így xilitből készülnek rágók is, amik 100%-ban xilittel édesítettek.

A xilittel édesített rágóknak az a nagy előnye, hogy nem engedik a szájban található több patogén baktériumfaj elszaporodását, és ezáltal védenek a fogszuvasodás ellen. Valamint meggátolják azt is, hogy a fogakon található plakkok savas irányba tolódjanak el pH-érték szempntjából. Ezáltal több szempontból is védenek a fogszuvasodás ellen.

Általában a köztudatban az édes íz összekapcsolódik azzal, hogy ez rossz a fogaknak. A xilit úgy tűnik kivétel ez alól.

Igen, az egy tévhit, hogy minden édes íz rossz a fogaknak. A cukoralkoholok által nyújtott édes ízhatás egyáltalán nem veszélyes a fogakra. Különösen igaz ez a xilitnél, hiszen szerkezetéből adódóan a többi cukoralkoholhoz képest is hatékonyabb abban, hogy a baktériumok és a gombák szaporodását meggátolja.

Miért fontos az, hogy a Xilovit rágók 100%-ban xilittel édesítettek?

Több kutatás foglalkozott azzal, hogy milyen mértékű xilit tartalom hogyan hat a fogvédelemre, és azt találták, hogy a teljesen xilittel édesített rágók sokkal hatékonyabbak a fogápolásban, mint azok, amik csak részben tartalmaznak xilitet.

Mondanál néhány konkrét kutatási eredményt a 100%-ban xilittel édesített rágókkal?

Egyrészt említettük azt, hogy a fogápolásban milyen szerepük van. A bélrendszerben és a szájban található több baktérium és gomba faj, köztük streptococcusok, laktobacilusok és a candida szaporodását gátolják. Valamint a fogakon található plakkok akkor fejtenek ki negatív hatást a fogakra, ha savas tartományba esik a pH-értékük. Ezt lúgos hatású irányba tolják el a xilit tartalmú rágók. Illetve egy olyan kutatás is foglalkozott a xilittel, hogy várandós, ill. szoptatós anyáknak adták a xilit tartalmú rágókat, és még a csecsemőkre történő átfertőződés is sokkal kisebb mértékben volt jelen akkor, ha xilit tartalmú rágót használtak az anyák. Tehát ilyen szempontból is hatékony a prevencióban.

Hogyan használjuk a Xilovit rágókat? Mennyit és mikor fogyasszunk belőlük?

Minden étkezés után 1-2 darabot célszerű elfogyasztani a Xilovit rágókból, hiszen ez már kutatások alapján is bizonyítottan véd a fogszuvasodás ellen.

 

Xilovit-boltos

Hol vásárolhatja meg a Xilovit édesítőt?

Vagy keresse bio- és reformélelmiszer boltokban országszerte.