Hogyan használjuk?


Egy jóízű mosoly…

Hogyan használjuk a Xilovitot a mindennapokban?

Mivel a Xilovit a cukorhoz hasonlóan viselkedik, oldódik, keveredik, ezért sok esetben felcserélhető azzal. Ráadásul a cukor ízét 1:1-ben kiváltja. A Xilovit tökéletesen helyettesíti a cukrot meleg italok, torták, kekszek vagy egyéb sütemények készítésekor, illetve ízletes édesítője gyümölcsöknek és gabonaféléknek. A Xilovitnél mindössze egyéni kreativitásunkon múlik, hogy milyen területeken használjuk, és helyettesítjük vele a cukrot.


Mivel a Xilovit a cukortól molekula-szerkezetében is eltér, nem osztja mindenben annak tulajdonságait. Például nem kristályosodik, ezért nem készíthető belőle kemény cukor. Az élesztő sem képes lebontani, tehát kenyér vagy egyéb kelt tészták készítésére nem alkalmas. Végül pedig a limonádéhoz hasonló italok édesítéséhez szükséges Xilovit mennyisége hasmenést okozhat egyeseknél, amíg hozzá nem szoknak.

Az alábbiakban elolvashatja a Xilovit fogyasztására vonatkozó irányelveket, amelyekkel előnyei maximálisan kihasználhatók.

Mihez használjuk?

A kristály és por formában kapható Xilovitot a következő területeken használhatjuk:

– Sütéshez, sütemények, torták, desszertek vagy bármiféle édesség édesítéséhez, a cukor kiváltásához.
– Édesítéshez: kávé, tea…
– Befőzéshez, lekvárok, kompótok készítéséhez.
– Gabonafélék, müzli, gyömülcsök… édesítéséhez.
– Szirup készítéséhez.
– Sütemények, édességek, desszertek, stb tetejének megszórására.
– Fagylalt édesítéséhez
– Hideg italok édesítésénél ügyeljen a mennyiségre.

Mihez ne használjuk?

– Élesztővel készülő tésztákhoz (a Xilovit nem szolgál táptalajul a gombáknak, az élesztő nem kel meg.)
– Kemény cukor készítéséhez (nem kristályosodik.)

Mennyit?

A Xilovitot a cukor használatával megegyező mennyiségben használhatjuk. Mivel a szervezetnek szüksége lehet egy kis időre, amíg a Xilovithoz hozzászokik, 3-6 héten keresztül fokozatosan emeljük a bevitt mennyiséget, mielőtt végképp felváltanánk a cukrot.
(Nagyobb mennyiségben (>30gramm) történő fogyasztása hasmenést okozhat.)

Milyen gyakran?

Amellett, hogy a Xilovit a cukrot helyettesítve, étkezésekkor fogyasztható, az étkezések között is érdemes eszegetni, hogy lassú felszívódása miatt stabil energiaforrást biztosítson, miközben a vércukorszintet nem emeli.

Mikor?

A Xilovitot használjuk  bármikor, amikor egy jó ízű édesítőre vágyunk, melynek nincsenek káros mellékhatásai (leszámítva a nagy adag fogyasztása esetén fellépő esetleges hasmenést, amíg hozzá nem szokunk.)

Van, amikor indokolt, hogy édesítésnél a cukrot helyettesítsük: cukorbetegség, túlsúly és elhízás esetén, bizonyos anyagcsere betegségeknél vagy ha Candida diétán vagyunk.

 

Cukorbetegeknek mire kell odafigyelniük, ha a Xilovitot használják?

A Xilovitnak kifejezetten kicsi a glikémiás indexe (GI = 7–13), így fogyasztásával vércukorszint-ingadozás nem, vagy csak alig lép fel, a vércukorszint egyenletesen alacsony marad, a hasnyálmirigy működését alig veszi igénybe.
A xilit hasznosulása a szervezetben bonyolultabb, mint az egyszerű szénhidrátoké, mivel először cukorrá kell alakulnia, mielőtt felszívódhatna. Az átalakulás és a felszívódás során körülbelül 50% a hasznosulás aránya, így 100 g Xilovitból nagyjából 50 g szénhidrátot visz be az anyagcserébe. Mivel egyéni eltérések lehetnek a hasznosulásban, javasolt a teljes mennyiséget beszámolni a napi megengedett szénhidrátmennyiségbe. (
egy másik válaszból idézve: “Egyes szakirodalmak 50%-ot, míg mások 100%-ot javasolnak beszámítani a napi szénhidrátmennyiségbe, mivel egyénenként változik a xilit felszívódásának mértéke.”)

Kérdése van a Xilovittal kapcsolatban? Tegye fel szakértőnknek: kattintson ide

Xilovit-boltos

Hol vásárolhatja meg a Xilovit édesítőt?

Vagy keresse bio- és reformélelmiszer boltokban országszerte.