A Xilovit jellemzői

Vági Zsolttal,
a Nemzetközi Táplálkozáskutató Intézet igazgatójával beszélgettünk a Xilovitról:


A Xilovit 100% xilitet (nyírfacukrot) tartalmaz.

Íze hűs és édes, nemcsak kellemes, de kívánatos is. Édes, mint a cukor, teljesen utóízmentes. A cukrot 1:1 arányban helyettesíti. (Nem alkalmas élesztővel készült ételek készítéséhez, mivel nem szolgáltat táptalajt a gombáknak.)

Alkalmas sütésre, főzésre, édesítésre. Napi használata teljesen biztonságos. (1983-ban, az ENSZ két szervezetének (WHO és FAO) közös élelmiszeradalékokkal foglalkozó bizottsága (JECFA) a xilitbevitel napi engedélyezett mennyiségét (ADI) „nem meghatározott” kategóriába sorolta. Ez azt jelenti, hogy a Xilovit korlátlanul fogyasztható.)

A cukorhoz képest csökkentett energiatartalommal bír, 40%-kal kevesebb energiát tartalmaz (2,4 kcal/g), így elősegítheti a kalóriabevitel csökkentését, ezen keresztül pedig a fogyást.

A szervezetben lassan szívódik fel és alakul át, ezért erősítheti a jóllakottság érzését.

– A xilit biológiai hasznosulása bonyolultabb az egyszerű szénhidrátoknál, először át kell alakulnia cukorrá, úgy tud csak felszívódni. Az átalakulás során körülbelül 50%-os a hasznosítható komponensek aránya, ez alapján 100 g xilit 240 kcal-val járul hozzá a anyagcseréhez.

– Cukorbetegeknek a napi szénhidrátmennyiségbe a cukorhoz azonos arányban kell beszámolniuk a Xilovitet, mivel szénhidráttá alakul át, de ez a biológiai folyamat lassabb, mint az egyszerű cukrok felszívódási sebessége, emiatt a Xilovit glikémiás indexe 7-13. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy elhúzódóan és nagyon kis mértékben emeli meg a vércukorszintet.

– A xilit több lépcsős biokémiai úton alakul át glukózzá, mely végül fel tud szívódni, és a keringésbe jut. A xilit egy része nem szívódik fel, így növeli a béltartalom ozmolaritását, ezáltal nagy mennyiségben fogyasztva hasmenést tud kiváltani. (több mint 30 gramm/nap elfogyasztott mennyiség esetében.)

Alacsony glikémiás indexű (GI=7-13), így diabéteszesek (de hipoglikémiások is) nyugodt szívvel fogyaszthatják. (A Xilovit normális fogyasztási mennyisége nem okozhat alacsony vércukorszintet, de igen nagy mennyiség (200 g) elfogyasztása esetén létrejöhet csökkent vércukorszint.)

Gátolja a szájban található baktériumok savtermelését.

Rendszeres használata elősegítheti a fogak egészségének megtartását.

– Csökkenti a lepedékképződést.

– Enyhíti a száj szárazságát.

– Elősegítheti az ásványi anyagok visszaépülését a fogzománcba.

– Nem táplálja a kórokozó baktériumokat a szervezetben.

– Segít megakadályozni a kórokozók megtapadását a torok és az orr hámsejtjein.

A gombák nem tudják lebontani, így Candida diétán lévők is használhatják.

Kérdése van a Xilovittal kapcsolatban? Tegye fel szakértőnknek: kattintson ide

FIGYELEM!!! Míg emberi fogyasztásra a Xilovit korlátlanul felhasználható, addig házi kedvenceinknek, vagyis kutyáknak ne adjunk xilitet, mert az ő szervezetük hipoglikémiával reagál már 1-2 gramm xilitre is, ami akár életveszélyes is lehet a számukra. Kisebb mennyiségű xilit májkárosodást okozhat náluk. Ha tudjuk, hogy kutyusunk xilitet evett, akkor azonnal értesítsük az állatorvost.

Xilovit-boltos

Hol vásárolhatja meg a Xilovit édesítőt?

Vagy keresse bio- és reformélelmiszer boltokban országszerte.