Kérdezze szakértőnket

 

 

 

 

Tegye fel kérdését a Xilovitról szakértőinknek:

a Nemzetközi Táplálkozáskutató Intézet munkatársainak.

Küldje kérdését a következő email címre: neera@madalbal.hu
Megjegyzésnek kérjük írja oda “Xilovit szakértő válaszol”.

Kérdések és válaszok

Az érdekelne, hogy a mellékelt rágó (Xilovit Protect) összetételét egy kicsit bővebben kifejtse. Miből nyerik ki, milyen anyag, főleg a rágógumi alapanyaga érdekel.
(A Xilovit rágók összetétele: 67% xilit, rágógumi alapanyag, természetes ízesítő, glicerin, szójalecitin, méhviasz, gumiarábikum. Nem tartalmaz aszpartamot vagy más mesterséges édesítőszert.)

A rágógumi fő alapanyaga a kukoricacsutkából készült xilit, ez adja a rágó fő tömegét. A gumibázist (rágógumi alapanyaga) egy természetes gyanta adja, ami teljesen ellenáll az emésztőnedveknek, változatlanul ürül a szervezetből lenyelés esetén, abból nem oldódik ki semmi. Ezt egy örökzöld fa nedvéből nyerik. A ízesítőanyag szintén mindig valamilyen természetes kivonat pl. zöldtea vagy fahéj. Ezen kívül tartalmaz szójalecitint, glicerint és gumiarábikumot, amik az állag kialakításához szükségesek, szintén természetes anyagok (nagyon kis mennyiségben). A gumiarábikum szintén növényi kivonat, egy akácfajta terméséből származik. Természetes méhviaszt a felület fényesítéséhez használnak a gyártás során, ez a rágó tömegének csupán 0,3%-át adja.

Szeretném megkérdezni, hogy mennyi a xilovit rágógumi szénhidrát tartalma.
10 db –> 10,8g
Tehát 1 db kb. 1 g. Ennek a 67%-a vagyis 0,67g a xilovit tartalma, amit 50%-ban kell beszámítani a cukorbetegek étrendjébe, így  0,37g a szénhidrát
tartalma. Ez így helyes?

Egyes szakirodalmak 50%-ot, míg mások 100%-ot javasolnak beszámítani a napi szénhidrátmennyiségbe, mivel egyénenként változik a xilit felszívódásának mértéke. Ettől függetlenül a rágóban található xilit-mennyiség nem képes jelentős vércukorszint-emelkedést okozni. Ilyen mennyiségű szénhidrátot nem szükséges beszámítani a napi étrendbe.

Homeopátiás szereket szedek, ezért szeretném tudni, hogy a gyümölcsös, fahéjas, áfonyás rágógumik tartalmaznak-e mentolt?

A Xilovit rágók közül csak a borsmentás és fodormentás ízesítésű tartalmaz mentolt, a többi homeopátiás kezelés mellett is fogyasztható, a jobb hasznosulás miatt 15-20 percet várjon a rágó és a gyógyszer használata között. Ez természetesen minden mentolmentes élelmiszerre is vonatkozik.

Candida diétát kell ötvöznöm tej-, tojás- és gluténmentes diétával. Fogyaszthatom a Xilovit rágógumit?

A xilovit rágógumi 100%-ban xilittel édesített, amit a gombák nem tudnak felhasználni tápanyagként, ez a cukoralkohol candida-diétában kifejezetten előnyös. Mivel a rágó ezen kívül nem tartalmaz mást, csak rágógumi-alapanyagot és természetes ízesítést, ezért biztonsággal fogyaszthatja.

2,5 eves fiam lenyelt egy xilites rágógumit. Sajnos nem láttam viszont a székletében. Mit jelent ez? Mennyire bomlik le a rágó? Milyen veszélyei vannak?

A rágógumik gumialapanyaga emészthetetlen, mely változatlanul távozik (távozni fog) a szervezetből. Egy rágó lenyelése nem okozhat problémát, rendszeres lenyelése esetén írtak csak le a szakirodalomban bélproblémákat. Az azonban előfordulhat, hogy jóval lassabban ürül a szervezetből, mint az egyéb salakanyagok.


Vági Zsolttal, a Nemzetközi Táplálkozáskutató Intézet igazgatójával beszélgettünk a Xilovitról

(részlet a beszélgetésből)

Mivel jó a fogaknak, így xilitből készülnek rágók is, amik 100%-ban xilittel édesítettek.

A xilittel édesített rágóknak az a nagy előnye, hogy nem engedik a szájban található több patogén baktériumfaj elszaporodását, és ezáltal védenek a fogszuvasodás ellen. Valamint meggátolják azt is, hogy a fogakon található plakkok savas irányba tolódjanak el pH-érték szempntjából. Ezáltal több szempontból is védenek a fogszuvasodás ellen.

Általában a köztudatban az édes íz összekapcsolódik azzal, hogy ez rossz a fogaknak. A xilit úgy tűnik kivétel ez alól.

Igen, az egy tévhit, hogy minden édes íz rossz a fogaknak. A cukoralkoholok által nyújtott édes ízhatás egyáltalán nem veszélyes a fogakra. Különösen igaz ez a xilitnél, hiszen szerkezetéből adódóan a többi cukoralkoholhoz képest is hatékonyabb abban, hogy a baktériumok és a gombák szaporodását meggátolja.

Miért fontos az, hogy a Xilovit rágók 100%-ban xilittel édesítettek?

Több kutatás foglalkozott azzal, hogy milyen mértékű xilit tartalom hogyan hat a fogvédelemre, és azt találták, hogy a teljesen xilittel édesített rágók sokkal hatékonyabbak a fogápolásban, mint azok, amik csak részben tartalmaznak xilitet.

Mondanál néhány konkrét kutatási eredményt a 100%-ban xilittel édesített rágókkal?

Egyrészt említettük azt, hogy a fogápolásban milyen szerepük van. A bélrendszerben és a szájban található több baktérium és gomba faj, köztük streptococcusok, laktobacilusok és a candida szaporodását gátolják. Valamint a fogakon található plakkok akkor fejtenek ki negatív hatást a fogakra, ha savas tartományba esik a pH-értékük. Ezt lúgos hatású irányba tolják el a xilit tartalmú rágók. Illetve egy olyan kutatás is foglalkozott a xilittel, hogy várandós, ill. szoptatós anyáknak adták a xilit tartalmú rágókat, és még a csecsemőkre történő átfertőződés is sokkal kisebb mértékben volt jelen akkor, ha xilit tartalmú rágót használtak az anyák. Tehát ilyen szempontból is hatékony a prevencióban.

Hogyan használjuk a Xilovit rágókat? Mennyit és mikor fogyasszunk belőlük?

Minden étkezés után 1-2 darabot célszerű elfogyasztani a Xilovit rágókból, hiszen ez már kutatások alapján is bizonyítottan véd a fogszuvasodás ellen.

 

Dr. med. univ. Alexander Fülöp bécsi fogorvost kérdeztük
a 100%-ban xilittel édesített Xilovit rágókról és magas xilittartalmú fogkrémről, ill. a fogszuvasodás megelőzéséről.

Rengeteg féle fogkrémet találtak fel és kísérleteztek ki, hogy megelőzzük a bajt, hogy a fogszuvasodás ne törje össze a fogat, és ne jussunk oda, hogy a fúró kell hogy segítsen az embereken, mert az elég kellemetlen. Na most a megelőzés főképp a gyerekeknél kezdődik, és minél fiatalabb valaki, annál inkább kellene törődnünk vele, hogy megelőzzük a bajt. Az egyik dolog a jó ápolás, a másik pedig a cukornak a kerülése. Igen ám, de a gyerekek szeretik az édeset, és ezért van egy érdekes dolog a xilit, amelyet használunk rágógumiban, használunk fogkrémben. Ez egy édes, semlegesen édes édesítőszer, amely kellemes is, de ugyanakkor egy nagyon érdekes hatása van. A fogszuvasodásnak az alapja az, hogy egy savas közeg jön létre a baktériumok által, tehát egy erjedési folyamat által, és ez a savas közeg kimarja az ásványi anyagokat a fogzománcból, ezáltal kezdődik a baj. Na most ha kerüljük a cukrot, akkor kevésbé jön létre a savas közeg, kevésbé van az erjedés és így tovább. Viszont a xilittel az a helyzet, hogy egymagában megelőzi ezt a dolgot, mert ahol xilit van, ott lúgos, tehát bázikus közeg jön létre, ami nem savas, és ezek a baktériumok egyáltalán nem tudnak működésbe lépni, nem tudnak élni, nem jön létre egy erjedés. Tehát ha az ember rendszeresen xilitet használ, xilit tartalmú rágót vagy fogkrémet, akkor egyáltalán ilyen probléma nem tevődik fel.

A xilit egy természetes anyag, amely a természetből jön, a növényekből. Az az érdekes benne, hogy nem kémiai úton előállított, és mégis édes. Különleges vegyi szerkezete van: öt szénatomos szerkezeténél fogva megakadályozza a baktériumok munkáját, hogy savas közeget tudjanak létrehozni, tehát nincsen erjedés.

Én azt tapasztaltam, hogy nemcsak a fogszuvasodás megelőzésében jó a xilit. A Xilovit rágógumi – aminek a dobozán írja is – 100%-ban xilittel édesített, tehát nem csak, hogy van benne egy kicsi xilit, és aztán ráírjuk, hogy xilittartalmú. Ezt a rágógumit az ember, ha használja, akkor a fogínygyulladás és a parodontózist (fogínysorvadást) támogató fogínygyulladás is megszűnik, illetve nem tud létrejönni, mert a baktériumok nem tudnak élni benne. Tehát nem csak a fogszuvasodás megelőzésében tartom én ezt nagyon-nagyon jónak, hanem egyáltalán egy egészséges és baktériummentes szájhigiénia megtartásában, ill. létrehozásában.

A cukormentes rágógumik persze sokkal jobbak, mint a cukrosak, de az ember szájába nem csak a rágógumi kerül, hanem mindenféle egyéb dolog, amit megeszünk. Tehát mindenképpen szénhidrátokat tartalmazó dolog, ha már csak a kenyeret is vesszük, vagy a krumplit, vagy bármiféle más dolgot, pl. a rizst, mindenhol a szénhidrát van, úgyhogy a cukor már eleve bent van a szájban, a szájüregben. Viszont a cukormentes sokkal jobb, mint ha cukrosat eszünk. De az érdekes az, hogy kutatásokat végeztek, hogy a cukormentes, meg a xilites rágógumi a jobb-e a fogszuvasodás megelőzésében, és azt találták, hogy a 100%-ban xilittel édesített rágók esetén kb. 300%-kal kisebb a fogszuvasodás mértéke, mint a cukormentes esetében.

A xilitnek az a nagy előnye – bármiféle más szerrel szemben, ami a szájüreget illeti – hogy a szájüregnek a pH-ját, vagyis a savas-lúgos meghatározó értéket mindig a lúgos, ill. bázikus irányban tartja. Na most ez nemcsak a szájban, hanem az egész testünkben lényeges és érvényes dolog, hogy minél bázikusabban táplálkozunk és minél kevesebb olyan ételt fogyasztunk, ami savasító, akkor az jó, de a szájban a pH különösképpen fontos.

A xilitnél az a tapasztalat, amit kutatásokkal és mérésekkel végezve megállapítottak, hogy nemcsak megállítja a savasságot, hanem ezáltal a lepedékképződés is sokkal kisebb mértékűvé válik, mint nélküle. És nemcsak hogy megakadályozza, hanem a már megkezdődött demineralizációt – vagyis az ásványi sók kioldását a fogzománcból – képes visszafordítani, segít akár visszaépíteni, tehát helyrehozni a fogzománcot, ha a probléma egy bizonyos fokon nem jutott már túl.

Hogyha tényleg meg akarjuk előzni a fogszuvasodást magunknál vagy a gyerekeinknél, akkor a legjobb a Xilovit rágót rendszeresen használni naponta 2-3 alkalommal. Persze az igazán jó az, ha az ember evés után rögtön fogat mos fogkrémmel, és mindenféle maradékot kitisztít a szájból. Néha viszont van, hogy nincsen nálunk a fogkefe, de ha nálunk a Xilovit rágós doboz, akkor kiveszünk 2 szem rágógumit belőle, és azt ha elrágjuk, azzal egy olyan nyálképződés indul meg, egy olyan folyamat ami segít, és a rágó xilittartalmánál fogva pótoljuk a hiányzó, a  kiesett fogmosást.

A Xilovit magas xilit tartalmú fogkrém nem tartalmaz fluoridot, és kisgyerekek, akik még csak kezdik a fogmosást tanulni, és szeretik lenyelni, nyugodtan lenyelhetik, nem történik semmi baj tőle.

Érdekes kísérletet végeztek Finnországban, olyan gyerekcsoporton, akik nagyon rendszeresen mostak fogat, és igazán tökéletes szájhigiéniát gyakoroltak, és kipróbálták, hogy a xilit valóban még hozzájárul-e ehhez valamiben. És igen. Nagyon érdekes volt, hogy a gyerekeknél, akik ugyanígy egy 100%-ban xilitet tartalmazó rágógumiból napi kettőt használtak, azoknál 30%-kal, és akik három darabot, azoknál akár 60%-kal is csökkent a fogszuvasodás aránya a tökéletes szájhigiénia ellenére.

Xilovit-boltos

Hol vásárolhatja meg a Xilovit rágókat?

Vagy keresse bio- és reformélelmiszer boltokban országszerte.