Fülgyulladásban is segítség

Elképesztő módszer fülgyulladásra

Az iskoláskorú gyerekek egyik leggyakoribb betegsége a heveny középfülgyulladás, amelyet antibiotikummal kezelnek, azonban emiatt a baktériumok gyakran ellenállóak lesznek az antibiotikummal szemben, a beteg pedig esetleg túlérzékeny lesz a gyógyszerre, ezért a legjobb megelőzni a betegséget. Egy kanadai tanulmány szerint erre a célra a cukormentes rágógumi is alkalmas.

A nyírfacukor, a xilit igen népszerű a skandináv országokban, különösen Finnországban. Ennek történelmi okai vannak. A II. világháború idején ezekbe az országokba sem cukorrépából, sem nádcukorból készült édesítő nem került az országba, ezért abból állítottak elő édesítőszert, ami saját környékükön akadt.

Az 1950-es években figyeltek fel a fogorvosok, hogy míg a fogszuvasodás a gyerekek és fiatal felnőttek körében mindenfelé igen gyakori, a finn fogorvosok ilyen korú páciensekkel ritkán találkoznak. Akkor derült ki, hogy a xilit, amely Finnországban a háború után is jórészt a legfőbb cukorféle maradt, erősen gátolja a szájüregben élő és szaporodó baktériumok növekedését, melyek alapvető szerepet játszanak a fogak romlásában.

A középfülgyulladást elsősorban az orr-garat-üreget a középfüllel összekötő fülkürtön keresztül felvándorló baktériumok okozzák, ezért indokolt volt ilyen szempontból is megkísérelni a kórokozók szaporodásának csökkentését. Finnországban xilittartalmú rágógumival kísérleteztek.

A három korábbi tanulmány eredményeit Amir Azarpazhooh, a Torontói Egyetem kutatója összesítette, és ismertette a Cochrane Reviews legújabb számában. A kutatások során csaknem kétezer finn gyermeket vizsgáltak, illetve egy 1227 fős felsőlégúti megbetegedésben szenvedő negyedik csoportot.

A xilitet akár rágógumi, akár oldat formájában fogyasztó gyerekek csoportjában 25 százalékkal ritkábban fordult elő középfülgyulladás, mint azok között, akik nem xilittel édesített készítményt kaptak. Érdekes módon a felsőlégúti hurut közben alkalmazott xilit ilyen kedvező hatást nem mutatott.

A leghatásosabb xilitkészítménynek a rágógumi bizonyult. Ennek fogyasztói között 41 százalékkal ritkábban fordult elő középfülgyulladás.

forrás: www.otvenentul.hu / MTI

 

Xilit és középfülgyulladás

Vizsgálatok arra is rámutattak, hogy ha gyermeknek rágógumi vagy szirup formájában adtak xilitet, a középfülgyulladás és az orr-garati Pneumococcus-hordozás aránya csökkent. Amikor orröblítő folyadék vagy orrspray alakban kapták a xilitet, a baktériumok középfül, torok és melléküreg szöveteihez tapadása kimutathatóan csökkent.

Nemrég végeztek el egy újabb vizsgálatot, hogy kimutassák milyen hatással van a xilit az akut középfülgyulladásra, ha egyáltalán képes hatni rá. Ugyanabban a napközi otthonban három hónapon keresztül kaptak a gyerekek 10 g xilit szirupot illetve kontrollszirupot. Az alábbi ábrán látható, hogy azok között, akik xilit szirupot kaptak, akut középfülgyulladás jóval kisebb számban jelentkezett, mint a kontrollcsoportban.


Ugyanebben a vizsgálatban az akut középfülgyulladás előfordulása 40%-kal alacsonyabb volt a xilites rágógumit használó gyerekek között a kontroll rágógumival szemben, és 20%-kal alacsonyabb volt, ha xilites cukorkát szedtek a kontrollcukorkával szemben.

Egy másik vizsgálat, amelyet Finnországban végeztek több mint 1000 gyerek bevonásával, azt mutatta ki, hogy a xilites rágógumit rendszeresen fogyasztó gyermekeknél 40%-kal kisebb arányban fordulnak elő a középfület támadó fertőzések. A spray-vel kapcsolatos korai tapasztalatok pedig arra hívták fel a figyelmet, hogy ha a xilitet közvetlenül a probléma kialakulásának helyén alkalmazzuk – az orrban –, akkor több mint 40%-kal csökkenti a visszatérő fülfertőzések számát.

Xilovit-boltos

Hol vásárolhatja meg a Xilovit rágókat?

Vagy keresse bio- és reformélelmiszer boltokban országszerte.