A xilites rágók hatékonysága

 

Dr. med. univ. Alexander Fülöp bécsi fogorvos
a Xilovit rágókról és fogkrémről és a fogszuvasodás megelőzéséről

A xilit használata a fogápolásban feltűnően hatékony

A lyukas fogak elkerülésének egyik módja a szájban a fogszuvasodásért felelős savak mennyiségének csökkentése. Ezek a savak akkor alakulnak ki, amikor a szájban található baktériumok felveszik és lebontják az ételekkel együtt elfogyasztott cukrot. Minél több cukrot eszünk, annál több táplálékkal szolgálunk az említett baktériumoknak. Minél több baktérium  jut táplálékhoz a szájban, annál több sav képződik, ez pedig fogszuvasodáshoz vezet.
Akadályozzuk meg, hogy a baktériumok feldolgozzák az általunk elfogyasztott cukrokat és szénhidrátokat, és akadályozzuk meg a savak kialakulását. (A cukorfogyasztás abbahagyása úgyszintén segíthet, de ez komoly kihívásnak tűnik.)

A xilitet az öt szénatomos szerkezet miatt a baktériumok nem képesek lebonatni, így nem alakulhatnak ki a fogszuvasodásért felelős savak. A legalább 1 g xilitet tartalmazó rágógumi fogyasztása megelőzi, hogy a baktériumok a fogat támadó savakat termeljenek, így a fogak biztonságban vannak a fogmosásig és fogselyemmel való ápolásig, ezzel a gyermeknek és felnőtteknek a harc megnyeréséhez reális esélyt ad – de legalábbis megfékezi a baktériumokat és azok savtermelését. A xilit természetesen édes, hűs íze fokozza a nyáltermelést, amely optimalizálja a száj pH értékét, és elősegíti a szájüregi higiénét.

A xilit bizonyított előnyei

Számos kutatás támasztotta alá, hogy a xilit rendszeres használata rágógumi és édesített élelmiszerek formájában jelentősen csökkenti a fogszuvasodás kialakulásának esélyét. A következő ábra a fogszuvasodás kialakulásának esélyeit mutatja xilittel édesített, illetve egyéb édesítőszerekkel készülő rágógumik esetében.

Vizsgálatok igazolják, hogy a xilites rágógumit használóknál 70%-kal kevesebb a fogszuvasodás esélye, mint rágógumi használatát mellőzőknél, és majdnem 65%-kal kevesebb, mint a szorbitolos rágógumit használóknál.

Tudományos kutatások eredményei>>

A xilit háromféleképpen segíti elő a fogak épségét

1. Gátolja a szájban található baktériumok savtermelését

A xilit gátolja a fog szuvasodását, mert a szájban található baktériumok nem tudják lebontani, így savat sem tudnak termelni. A különböző cukrok,amelyeket fogyasztunk (mint a répacukor, a szőlőcukor vagy a gyümölcscukor) sokban hozzájárulnak a fogszuvasodás kialakulásához; ennek oka pedig, hogy ezeket a baktériumok le tudják bontani, és így savak termelődnek. Súlyosbítja a helyzetet a növekvő mértékű cukorfogyasztás (az amerikai átlag eléri a napi 20 teáskanálnyi hozzáadott cukormennyiséget): a több cukor több táplálékot biztosít a baktériumok számára, ez pedig több savtermelést jelent, ami növeli a fogszuvasodás veszélyét. A szájban élő baktériumok még bizonyos cukorpótló szereket (pl. a szorbitolt) is képesek lebontani, így ezek is hozzájárulhatnak a fogszuvasodásért felelős savak termeléséhez.

2. Csökkenti a lepedékek lerakódását

A lepedék a baktériumok lakhelye, amelyeket el kell távolítani, különben elkezdik termelni a fogszuvasodáshoz vezető savakat. A rágógumi formájában rendszeresen használt xilit öt szénatomos szerkezete megakadályozza, hogy a következő fogmosásig és selyemmel való fogápolásig a lepedék lerakódjon a fogzománcon.

3. Segíti az ásványi anyagok visszaépülését a fogzománcba

A fentieken túl a xilit elősegíti az ásványi anyagok visszaépülését a fogakba, különösen a zománcban éppen alakuló kisebb lyukakban. A xilit jelenlétében a baktériumok savtermelésének meghiúsulása azzal jár együtt, hogy a szájban a lepedék pH-értéke nem csökken. A lepedék pH-értékének stabil  egyensúlya megelőzi az ásványi anyagok kioldódását a fogzománcból, sőt még azok visszaépülését is elősegíti a fogban kialakult lyukak belsejének megerősítésével, így a kezeletlen üregek a fogban kevésbé lesznek érzékenyek.

Bizonyítottan biztonságos

A xilit hatékonyságára vonatkozóan több mint 1500 klinikai tesztet végeztek. Természetes eredetű termékek körében szinte egyedülállóan a xilit megkapta az FDA hivatalos elismerését, mint olyan termék mely „csökkentheti a kockázatát” a fogszuvasodás előfordulásának.

Valóban csökkenti a fogszuvasodás kockázatát a xylitolt tartalmazó rágógumi – jelentette be az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA).

Korábban az EFSA és más szabályozó testületek csupán a cukormentes rágógumik esetében engedélyezték a „Nem okoz fogszuvasodást” állítást.
Közzétett véleményében az EFSA Dietetikus, Táplálkozási és Allergiák Bizottsága bejelentette a témában írt 60 publikált cikk összegzése alapján, hogy „ok-okozati összefüggés áll fenn a 100 százalék xylitol édesítőszert tartalmazó rágógumi és a gyermekek fogszuvasodási kockázatának csökkenése között.”
A tudományos indoklás a 100 százalék xylitollal édesített rágógumi napi legalább háromszor 2-3 gramm, étkezések utáni fogyasztásával áll összefüggésben.

„Két évvel ezelőtt elkezdtük betegeinknek javasolni a xilites rágógumi használatát, és azóta drámai csökkenést tapasztaltunk a fogszuvasodás, fogkőképződés és az ínygyulladás előfordulásában a terméket rendszeresen használók körében.”

„A fogkő és a fogak romlásának elkerülése érdekében javasoljuk a xilites termékek mindennapi használatát a fogápolásban, és minden betegünknek szívből javasoljuk a xilites fogápolási rendszert.”

Russ Misner és Larry Bybee fogorvosok

 

Vági Zsolttal,
a Nemzetközi Táplálkozáskutató Intézet igazgatójával beszélgettünk a Xilovitról:


Xilovit-boltos

Hol vásárolhatja meg a Xilovit rágókat?

Vagy keresse bio- és reformélelmiszer boltokban országszerte.