Videók

Dr. med. univ. Alexander Fülöp bécsi fogorvos
a Xilovit rágókról és fogkrémről és a fogszuvasodás megelőzéséről

(a teljes szöveg alul el is olvasható)

Vági Zsolttal,
a Nemzetközi Táplálkozáskutató Intézet igazgatójával beszélgettünk a Xilovitról

(a teljes szöveg alul el is olvasható)

 

Dr. med. univ. Alexander Fülöp bécsi fogorvost kérdeztük
a 100%-ban xilittel édesített Xilovit rágókról és magas xilittartalmú fogkrémről, ill. a fogszuvasodás megelőzéséről.

Rengeteg féle fogkrémet találtak fel és kísérleteztek ki, hogy megelőzzük a bajt, hogy a fogszuvasodás ne törje össze a fogat, és ne jussunk oda, hogy a fúró kell hogy segítsen az embereken, mert az elég kellemetlen. Na most a megelőzés főképp a gyerekeknél kezdődik, és minél fiatalabb valaki, annál inkább kellene törődnünk vele, hogy megelőzzük a bajt. Az egyik dolog a jó ápolás, a másik pedig a cukornak a kerülése. Igen ám, de a gyerekek szeretik az édeset, és ezért van egy érdekes dolog a xilit, amelyet használunk rágógumiban, használunk fogkrémben. Ez egy édes, semlegesen édes édesítőszer, amely kellemes is, de ugyanakkor egy nagyon érdekes hatása van. A fogszuvasodásnak az alapja az, hogy egy savas közeg jön létre a baktériumok által, tehát egy erjedési folyamat által, és ez a savas közeg kimarja az ásványi anyagokat a fogzománcból, ezáltal kezdődik a baj. Na most ha kerüljük a cukrot, akkor kevésbé jön létre a savas közeg, kevésbé van az erjedés és így tovább. Viszont a xilittel az a helyzet, hogy egymagában megelőzi ezt a dolgot, mert ahol xilit van, ott lúgos, tehát bázikus közeg jön létre, ami nem savas, és ezek a baktériumok egyáltalán nem tudnak működésbe lépni, nem tudnak élni, nem jön létre egy erjedés. Tehát ha az ember rendszeresen xilitet használ, xilit tartalmú rágót vagy fogkrémet, akkor egyáltalán ilyen probléma nem tevődik fel.

A xilit egy természetes anyag, amely a természetből jön, a növényekből. Az az érdekes benne, hogy nem kémiai úton előállított, és mégis édes. Különleges vegyi szerkezete van: öt szénatomos szerkezeténél fogva megakadályozza a baktériumok munkáját, hogy savas közeget tudjanak létrehozni, tehát nincsen erjedés.

Én azt tapasztaltam, hogy nemcsak a fogszuvasodás megelőzésében jó a xilit. A Xilovit rágógumi – aminek a dobozán írja is – 100%-ban xilittel édesített, tehát nem csak, hogy van benne egy kicsi xilit, és aztán ráírjuk, hogy xilittartalmú. Ezt a rágógumit az ember, ha használja, akkor a fogínygyulladás és a parodontózist (fogínysorvadást) támogató fogínygyulladás is megszűnik, illetve nem tud létrejönni, mert a baktériumok nem tudnak élni benne. Tehát nem csak a fogszuvasodás megelőzésében tartom én ezt nagyon-nagyon jónak, hanem egyáltalán egy egészséges és baktériummentes szájhigiénia megtartásában, ill. létrehozásában.

A cukormentes rágógumik persze sokkal jobbak, mint a cukrosak, de az ember szájába nem csak a rágógumi kerül, hanem mindenféle egyéb dolog, amit megeszünk. Tehát mindenképpen szénhidrátokat tartalmazó dolog, ha már csak a kenyeret is vesszük, vagy a krumplit, vagy bármiféle más dolgot, pl. a rizst, mindenhol a szénhidrát van, úgyhogy a cukor már eleve bent van a szájban, a szájüregben. Viszont a cukormentes sokkal jobb, mint ha cukrosat eszünk. De az érdekes az, hogy kutatásokat végeztek, hogy a cukormentes, meg a xilites rágógumi a jobb-e a fogszuvasodás megelőzésében, és azt találták, hogy a 100%-ban xilittel édesített rágók esetén kb. 300%-kal kisebb a fogszuvasodás mértéke, mint a cukormentes esetében.

A xilitnek az a nagy előnye – bármiféle más szerrel szemben, ami a szájüreget illeti – hogy a szájüregnek a pH-ját, vagyis a savas-lúgos meghatározó értéket mindig a lúgos, ill. bázikus irányban tartja. Na most ez nemcsak a szájban, hanem az egész testünkben lényeges és érvényes dolog, hogy minél bázikusabban táplálkozunk és minél kevesebb olyan ételt fogyasztunk, ami savasító, akkor az jó, de a szájban a pH különösképpen fontos.

A xilitnél az a tapasztalat, amit kutatásokkal és mérésekkel végezve megállapítottak, hogy nemcsak megállítja a savasságot, hanem ezáltal a lepedékképződés is sokkal kisebb mértékűvé válik, mint nélküle. És nemcsak hogy megakadályozza, hanem a már megkezdődött demineralizációt – vagyis az ásványi sók kioldását a fogzománcból – képes visszafordítani, segít akár visszaépíteni, tehát helyrehozni a fogzománcot, ha a probléma egy bizonyos fokon nem jutott már túl.

Hogyha tényleg meg akarjuk előzni a fogszuvasodást magunknál vagy a gyerekeinknél, akkor a legjobb a Xilovit rágót rendszeresen használni naponta 2-3 alkalommal. Persze az igazán jó az, ha az ember evés után rögtön fogat mos fogkrémmel, és mindenféle maradékot kitisztít a szájból. Néha viszont van, hogy nincsen nálunk a fogkefe, de ha nálunk a Xilovit rágós doboz, akkor kiveszünk 2 szem rágógumit belőle, és azt ha elrágjuk, azzal egy olyan nyálképződés indul meg, egy olyan folyamat ami segít, és a rágó xilittartalmánál fogva pótoljuk a hiányzó, a  kiesett fogmosást.

A Xilovit magas xilit tartalmú fogkrém nem tartalmaz fluoridot, és kisgyerekek, akik még csak kezdik a fogmosást tanulni, és szeretik lenyelni, nyugodtan lenyelhetik, nem történik semmi baj tőle.

Érdekes kísérletet végeztek Finnországban, olyan gyerekcsoporton, akik nagyon rendszeresen mostak fogat, és igazán tökéletes szájhigiéniát gyakoroltak, és kipróbálták, hogy a xilit valóban még hozzájárul-e ehhez valamiben. És igen. Nagyon érdekes volt, hogy a gyerekeknél, akik ugyanígy egy 100%-ban xilitet tartalmazó rágógumiból napi kettőt használtak, azoknál 30%-kal, és akik három darabot, azoknál akár 60%-kal is csökkent a fogszuvasodás aránya a tökéletes szájhigiénia ellenére.

 

 

Vági Zsolttal, a Nemzetközi Táplálkozáskutató Intézet igazgatójával beszélgettünk a Xilovitról.

Mik a saját tapasztalataid a Xilovittal kapcsolatban?

Dietetikus vagyok, ezért hallgatói éveim alatt már találkoztam a xilittel, ill. tanultam róla. Aztán utána elég hamar a konyhában is kísérleteztem vele. Jók a tapasztalataim a xilit felhasználhatóságát illetően.

Konyhai felhasználásnál mik a Xilovit előnyei a cukorral szemben?

Egyrészt nem szívódik fel olyan mértékben, mint az egyszerű cukor, tehát a vércukorszintet elhúzódóan és kismértékben emeli meg. Továbbá csak fele annyi energiát tartalmaz, mint a cukor, így testtömegcsökkentésben is használható. Valamint egy nagyon fontos tényezője, hogy szerkezeténél fogva nem bontják le a szájban található baktériumok és gombák, ezért azok szaporodását is meggátolja.

A Xilovit édesítőnek kisebb az energiatartalma, mint a cukornak. Lehet-e használni fogyókúrához és hogyan?

A Xilovit édesítőszert lehet használni fogyókúrához, hiszen csak fele annyi energiát tartalmaz, mint a cukor. De fontos azt tudnunk, hogy nem energiamentes édesítőszer. Sokan azt gondolják, hogy bármilyen édesítőszert korlátlan mennyiségben lehet fogyasztani. Ez nem így van. A xilitet is azért bele kell számolni egy rendesen összeállított étrend energiatartalmába.

Cukorbetegek is használhatják?

Igen használhatják, hiszen nagyon alacsony a glikémiás indexe. Ez azt jelenti, hogy kismértékben terheli meg csak a hasnyálmirigyet, és lassan, elhúzódóan emeli a vércukorszintet. De ettől függetlenül bele kell számolniuk a napi fogyasztható szénhidrátmennyiségbe.

Mondanál pár szót bővebben a glikémiás indexről?

A glikémiás index egy olyan fogalom, mely azt határozza meg, hogy a glükózhoz képest az egyes nyersanyagok milyen mértékben emelik meg a vércukorszintet. Ezt nullától százig lehet meghatározni. A cukor 80-90 közötti glikémiás indexű, míg a xilit csak 7.

Kell-e tartani bármiféle mellékhatástól a Xilovit fogyasztásánál?

Normál felhasználásnál semmilyen mellékhatással nem kell számolni a Xilovitnál. Az arra érzékenyeknél 50 gramm mennyiség felett okozhat puffadást, illetve hasmenést. De édesítésre nem használható ekkora mennyiség.

Milyen az íze?

A xilit, illetve a Xilovit teljesen mellékízmentes. Enyhe hűs ízt ad a szájban, de ezen kívül más ízzel nem kell számolnunk.

A Xilovit édesítőt mesterséges vagy természetes módon állítják elő?

A xilit teljesen természetes édesítőszer. Minden növényben kisebb-nagyobb mennyiségben megtalálható. Jelenleg ipari körülmények között kukoricacsutkából állítják elő. Az eljárás is egy szelíd, természetes eljárás, nincs a xilit kémiai folyamatoknak alávetve.

Mivel jó a fogaknak, így xilitből készülnek rágók is, amik 100%-ban xilittel édesítettek.

A xilittel édesített rágóknak az a nagy előnye, hogy nem engedik a szájban található több patogén baktériumfaj elszaporodását, és ezáltal védenek a fogszuvasodás ellen. Valamint meggátolják azt is, hogy a fogakon található plakkok savas irányba tolódjanak el pH-érték szempntjából. Ezáltal több szempontból is védenek a fogszuvasodás ellen.

Általában a köztudatban az édes íz összekapcsolódik azzal, hogy ez rossz a fogaknak. A xilit úgy tűnik kivétel ez alól.

Igen, az egy tévhit, hogy minden édes íz rossz a fogaknak. A cukoralkoholok által nyújtott édes ízhatás egyáltalán nem veszélyes a fogakra. Különösen igaz ez a xilitnél, hiszen szerkezetéből adódóan a többi cukoralkoholhoz képest is hatékonyabb abban, hogy a baktériumok és a gombák szaporodását meggátolja.

Miért fontos az, hogy a Xilovit rágók 100%-ban xilittel édesítettek?

Több kutatás foglalkozott azzal, hogy milyen mértékű xilit tartalom hogyan hat a fogvédelemre, és azt találták, hogy a teljesen xilittel édesített rágók sokkal hatékonyabbak a fogápolásban, mint azok, amik csak részben tartalmaznak xilitet.

Mondanál néhány konkrét kutatási eredményt a 100%-ban xilittel édesített rágókkal?

Egyrészt említettük azt, hogy a fogápolásban milyen szerepük van. A bélrendszerben és a szájban található több baktérium és gomba faj, köztük streptococcusok, laktobacilusok és a candida szaporodását gátolják. Valamint a fogakon található plakkok akkor fejtenek ki negatív hatást a fogakra, ha savas tartományba esik a pH-értékük. Ezt lúgos hatású irányba tolják el a xilit tartalmú rágók. Illetve egy olyan kutatás is foglalkozott a xilittel, hogy várandós, ill. szoptatós anyáknak adták a xilit tartalmú rágókat, és még a csecsemőkre történő átfertőződés is sokkal kisebb mértékben volt jelen akkor, ha xilit tartalmú rágót használtak az anyák. Tehát ilyen szempontból is hatékony a prevencióban.

Hogyan használjuk a Xilovit rágókat? Mennyit és mikor fogyasszunk belőlük?

Minden étkezés után 1-2 darabot célszerű elfogyasztani a Xilovit rágókból, hiszen ez már kutatások alapján is bizonyítottan véd a fogszuvasodás ellen.

Xilovit-boltos

Hol vásárolhatja meg a Xilovit termékeket?

Vagy keresse bio- és reformélelmiszer boltokban országszerte.